Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu, sosyal medya hesabından ilginç bir bilgi paylaştı. Eski adıyla Twitter yeni adıyla X, IP adresinizi başkalarıyla paylaşıyor…

Çahmutoğlu, sosyal medya hesabından şunları söyledi:

Dikkat!

X üzerinden sizi arayıp IP adresinizi öğrenebilirler!

“Birkaç gün önce X yeni bir özellik başlattı. Bu özellik sayesinde takip ettiğiniz herhangi bir kişi sizi görüntülü veya sesli olarak arayabilir. Üstelik bu aramalarda IP adresinizi de görebiliyorlar ve konum gibi bilgilerinize ulaşabiliyorlar.

Bu özellikler varsayılan olarak herkes için aktif olarak geliyor. Bunu ayarlara gidip kapatmalısınız.

Eğer bu tür aramalar yapmak veya almak istiyorsanız bu özelliği açtıktan sonra kimlerle çağrı yapacağınızı da işaretleyin. Ve “gelişmiş arama gizliliği”ni mutlaka aktif edin.

Ya da bu özelliği tamamen kapatın.

X’in bu özelliği varsayılan olarak aktif şekilde herkese sunması da ilginç bir durum.

Daha da ilginci, beni arayan kişilerin IP adresimi görebilmesinin mantığını anlayamadım. Tuhaf…”

IP NEDİR?

IP (İnternet Protokolü), internet veya yerel ağ üzerinden gönderilen verilerin formatını belirleyen bir dizi kuraldır. Yani özünde, IP adresleri bir ağ üzerinde cihazlar arasında bilgilerin gönderilmesine olanak tanıyan tanımlayıcılardır.

Bir IP adresinin amacı, bir cihaz ile hedef site arasındaki bağlantıyı kurmaktır. IP adresi, internetteki her cihazı benzersiz bir şekilde tanımlar. IP olmadan cihazlarla iletişim kurmanın bir yolu yoktur.

IP biricik size aittir. IP sorgulama ile cihazın bağlı olduğu bölgeyi tespit edebilirsiniz. Hatta posta kodu, şehri ve saat dilimini bile öğrenebilmeniz mümkün. Fakat IP adresi, adres bilgisi vermez.

Dünyanın gökyüzünde hareket etme şekli değişiyor: Uçan taksilere bir adım daha… Dünyanın gökyüzünde hareket etme şekli değişiyor: Uçan taksilere bir adım daha…