Dünyanın gökyüzünde hareket etme şekli değişiyor: Uçan taksilere bir adım daha… Dünyanın gökyüzünde hareket etme şekli değişiyor: Uçan taksilere bir adım daha…

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, uzaya ayak bastı. Gezeravcı’dan sonra Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri döneminde uzaya giden Türk asıllı kozmonotlar gündem oldu.

Andriyan Nikolayev, Musa Manarov ve Toktar Aubakirov uzaya giden ilk kozmonotlardadır ve Türk asıllıdırlar.

Andriyan Grigoryeviç Nikolayev, Sovyetler Birliği’nin uzaya gönderdiği üçüncü insan ve Türk kökenli ilk kozmonotudur. Nikolayev, Vostok 3 ve Soyuz 9 görevlerinde yer almıştır. Nikolayev, Çuvaş kökenli bir Sovyet kozmonotudur.

Musa Kiramanoviç Manarov, Sovyetler Birliği’nin uzaya gönderdiği üçüncü insan ve Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti vatandaşı olan ilk Türk kökenli kozmonotudur. Manarov, Vostok 3 ve Soyuz 9 görevlerinde yer almış ve uzayda toplam 541 gün geçirmiştir.

Toktar Ebubekirov, Kazak pilot ve kozmonot. SSCB'nin 72'nci ve aynı zamanda da son kozmonotudur. Kazakistan'ın Kızılorda şehrindeki Korkut Ata Devlet Üniversitesinde profesör olarak görev yapmıştır.