İspanya Başbakanı, eşi yüzünden görevinden olabilir İspanya Başbakanı, eşi yüzünden görevinden olabilir

Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’da Çin’in Doğu Türkistan’daki toplama kampının şahitlerinin ifade verdiği Uygur Mahkemesinin ilk duruşması, bugün tamamlanıyor. 4 Haziran’dan beri devam eden duruşmalarda, toplama kampı şahitleri ve Doğu Türkistanlı aktivistler yaşadıklarını anlattı. 2021 yılının sonuna kadar devam edecek olan duruşmalarda, bugün kamplarda çalışan bir Çinli polisin ifadelerine başvuruldu. İsmi açıklanmayan Çinli polis, yaşadığı pişmanlıktan dolayı birçok tehdit almasına rağmen ifade vermeyi kabul eti.

Çin yönetiminin Doğu Türkistan’da Müslüman Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar ve diğer Türk topluluklarına yaptığı soykırım ilk kez bağımsız bir mahkemede yargılanıyor. Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’da 4 Haziran’da ilk duruşmalar bugün itibariyle tamamlanıyor.

ÇİNLİ POLİS, DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ SOYKIRIMI UYGUR MAHKEMESİNDE ANLATTI

Uygur Mahkemesi’nde, Doğu Türkistan’daki Çin zulmünün detayları raporlar ve tanıklıkların beyanları dikkate alınıyor. Çin’in Doğu Türkistan’daki toplama kamplarının şahitleri, yaşadıklarını mahkeme önünde anlatıyor. Bugün gerçekleşen duruşmada Çinli bir eski polisin, toplama kamplarında Doğu Türkistanlılara yapılan baskı ve asimilasyon faaliyetlerini anlatması dikkat çekti.

İfade veren Çinli polis, “ÇKP hükumeti, gücüne karşı gelen her gücü terörist, halk düşmanı olarak görür ve bunlar insan olarak kabul edilmez, bu yüzden onlara istediği şekilde muamele edilebilir. Bu bakımdan her türlü aşağılayıcı, insanlık dışı muamele görüyorlar.” dedi.

DOĞU TÜRKİSTANLI KAMP ŞAHİTLERİ YAŞADIKLARI VAHŞETİ BİR BİR ANLATTI

Söz konusu mahkemeye, daha önce savaş suçlarıyla itham edilen eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç’in yargılama sürecini yönetmiş ve Uluslararası Ceza Mahkemesi ile birlikte çalışmış olan tanınmış insan hakları avukatı Geoffrey Nice başkanlık ediyor. Mahkemenin vereceği kararın herhangi bir hükumet açısından bağlayıcılığı olmasa da, Doğu Türkistan’daki Çin zulmüne ilişkin delillerin kamuoyuna açık şekilde gündeme gelmesinin uluslararası toplumu atılacak adımlar konusunda zorlaması bekleniyor.

Çin’in ceza kamplarının şahidi olan Doğu Türkistanlılar; Zumret Davut, Ömür Bekali, Sayragul Savut, Mihrigul Tursun, Gulbahar Celilova, Tursunay Ziawudun. Bunun haricinde başta Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa olmak üzere Doğu Türkistanlı kamp mağdurları ve şahitler mahkemede konuşmalarını gerçekleştirdi.