ABD ile yürütülen F-16 sürecinde sona gelindi. ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye'nin teklif ve kabul mektuplarını imzaladığını açıkladı. Ankara ise süreç henüz tamamlanmadı mesajı veriyor.

TBMM karıştı: Trabzonlu vekil DEM’li vekile yumruk attı TBMM karıştı: Trabzonlu vekil DEM’li vekile yumruk attı

CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova Ankara'da kaynaklardan edindiğim bilgilere göre, “Türkiye kabul ve teklif mektuplarını imzaladı ama "Henüz bizim için süreç tamamlanmadı" mesajları veriliyor. Kabul ve teklif mektuplarının daha önce çalışılmış liste üzerinden şekillendiği, yürürlüğe girdikten sonra bu listenin eksiltilebileceği belirtiliyor. Yani önümüzdeki günlerde şu anda imzalanan paketteki listede değişiklik olabilir. Bu 2040 yılına uzanan bir proje, o perspektiften bakıldığında ihtiyaçların zaman içinde değişeceğine atıf yapılıyor. Yerli ve milli Muharip Uçak KAAN'ın 2028'de envantere girmesi hedefi ile çalışmalar yürütülüyor. HÜRJET var öte yandan Türkiye Eurofighter da almak istiyor. Tüm bunlarla birlikte yerli milli üretim mühimmat sayısı da artıyor. O nedenle Türkiye imzalanan paketteki listede değişikliğe gidebilir, eksiltmelere gidebilir. Mevcutta imzalanan pakette 70 modernizasyon kiti, mühimmatlar ve 40 F-16'nın alınması var, dediğim gibi listede değişiklik yapılabilir” dedi.

F-16’LAR NEREDE ÜRETİLECEK!

TUSAŞ'ta da üretimin yapılabileceği değerlendiriliyor ancak KAAN'a yoğun mesai harcanması nedeni ile F-16'ların ABD'de üretilip gelmesi de söz konusu olabilir. Hala bunlar görüşülen konular arasında ama bu ay sonuna kadar sürecin tamamlanması ve Türkiye'nin ilk taksiti yatırarak alıma başlaması bekleniyor. İlk F-16'ların da en erken 2028 yılında gelebileceği tahmin ediliyor. Millî Savunma Bakanlığı’nın önümüzdeki günlerde bir açıklama yapması ve detayları paylaşması söz konusu olacak öyle görünüyor. Dünden beri süreç ile ilgili açıklamaların ABD tarafından gelmesi Ankara'nın biraz daha temkinli mesajlar vermesinin de nedenleri var. Ankara açısından temkinli olunmasının nedeni; imzalar atıldı ama pakette değişiklik olabilir. Bu nedenle süreç tamamlanmadığı için net açıklama önümüzdeki günlere bırakıldı.

AÇIKLAMA NEDEN ABD’DEN GELDİ

ABD'nin ileri adımlarının ikinci neden ise ABD'nin vermek istediği bir mesaj var. Artık yeni bir dönem başladı. Türkiye ile iş birliği yapmak isteniyor. Suriye-Gazze-Ukrayna bölgedeki gerginliklerin tamamında Ankara ile çalışma arzusu var. Çin'e yoğunlaşmak bu bölgeden elini ayağını çekme arayışlarında çalışabileceği partner Türkiye. ABD ilişkilerin düzeldiğini anlatma çabası içinde yorumları var.

Bir de not ileteyim: Dün ABD Büyükelçisi Milli Savunma Bakanı ile el sıkıştıkları bir fotoğrafı 'F-16 sürecinde bugün ileriye dönük önemli bir adım atıldı' notu ile paylaşmıştı. Bu da anlaşmanın el sıkışma görüntüsü gibi algılandı ama öyle değil. Edindiğim bilgilere göre o fotoğraf ABD Deniz Kuvvetleri Komutanı'nın geçen haftaki ziyareti sırasında çekildi yani yeni değil ve F-16 süreci ile bağlantısı yok. Kaldı ki kaynaklar imzaların savunma bakanlıklarında, daire başkanlığı düzeyinde atıldığını, Bakan ile bir ilgisi olmadığını vurguluyor. Teknik personel arasında yazışmalar yapılıyor, mesele onlar üzerinden gidiyor. Bakanlar sadece yönlendirici. Özetle evet kabul ve teklif mektuplarına imza atıldı ama pakette değişiklik olabilir. Süreç Haziran ayı ortasına doğru netleşecek. Önümüzdeki günlerde MSB açıklama yapabilir.

Editör: Haber Merkezi