KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ın eski danışmanı, Başbakanlık eski özel kalem müdürü, Dışişleri Bakanlığı Tanıtma Dairesi eski müdürü Sabahattin İsmail, TMT’nin son kahramanlarından Halil Paşa’nın hayatını kaybettiğini açıkladı.

Sosyal medya hesabından acı haberi duyuran İsmail şunları söyledi:

“TMT'NİN SON KALAN KAHRAMANLARINDAN BİRİNİ DAHA KAYBETTİK

BÜYÜK MUKAVEMETÇİ, DAVA ADAMI

 HALİL PAŞA'YI KAYBETTİK

*

TMT'nin 1963-1974 döneminde 11 yıl boyunca istihbarat komutanı (DAL 2) olan ve GKK'nın 1975-1976  ilk İstihbarat Gurup Başkanlığı görevini yürüten, TMT Mücahitler+

Derneği'nin kurucusu, ilk başkanı, 1983 Kurucu Meclis üyesi, efsanevi mukavemetçi değerli büyüğüm Halil Paşa komutanımızı önceki gün kaybettik, bugün askeri törenle defnettik.

Çok çok üzgünüm.

Uzun görevlerinden sonra emekliye ayrılmıştı Ne ki, TMT Mücahitler Derneği'nin ve mukavemetçi örgütlerin toparlanması,daha aktif hale gelmesi ve milli mücadele müzesi'nin modern çağdaş hale getirilmesi için son 2 yıldır yeniden sahaya inmişti.Yeniden birlikte çalışmaya başlamıştık. 88 yaşına gelmiş olmasına karşın hala dinç ve zinde bir ruhla her gün bu uğurda dernekte ve milli mücadele müzesinde uzun uzun çalışmaktaydı. Köylere gidip eski mücadele arkadaşları ile temaslar yapmaktaydı Derneğin toparlanmasında ve Milli Mücadele Müzesi'nin çok daha etkili hale gelmesinde büyük emeği ve katkısı oldu. Aşağıdaki  fotoğraflar 30 Kasım'da dernek merkezindeki  toplantılarımızda çekildi. Ve O'nu bir buçuk ay sonra kaybettik. Aralık ayı başında yakalandığı covid 19'un yan etkilerinden kurtulamadı. Son 2 yıldır neredeyse her gün birlikte çalışıyorduk. Çalışma temposu çok yüksekti. Yorulmak bilmiyordu. Tarihin bu döneminde kendine son bir görev yüklemişti. Yatağa düşene kadar bu görevi için çalıştı. "Sen, ben yok, biz varız" derdi. Hiçbir zaman kendine pay çıkarma ve övünme çabası içinde olmadı Yaptığı TMT yeminine ve gizliliğe her zaman sadık kaldı, sır küpüydü, hiçbir zaman konuşmadı.” Dedi.

TMT NEDİR?

Genelkurmay ikinci Başkanı Orgeneral Salih Coşkun, 1958’de terör örgütü EOKA’ya karşı bir örgütlenme için Özel Harp Dairesi Başkanı Tümgeneral Daniş Karabelen’i görevlendirmişti.

Bu görevlendirmeden kısa süre sonra Türk Mukavemet Teşkilatı kuruldu.

Rauf Denktaş ve Doktor Fazıl Küçük önderliğinde kurulan Türk Mukavemet teşkilatı yani kısa adıyla "TMT", Kıbrıs Türklerinin can ve mal güvenliğini sağlamayı amaçlıyordu.

Kızılelma artık daha çevik ve daha güçlü Kızılelma artık daha çevik ve daha güçlü

Ayrıca Enosis’e karşı çıkmak, Türklere karşı yapılacak saldırıları püskürtmek ve anavatana olan bağlılığı sürdürmek başlıca amaçları arasındaydı.

Editör: Haber Merkezi