Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda “Albaraka İslami Finans Zirvesi”nde açıklamalarda bulundu.

Fatih Karahan, enflasyonun 2024'ün ilk yarısında yıllık bazda artmasına dair beklentilerini tüm politika metinlerinde ve sunumlarında kamuoyu ile paylaştıklarını anımsatarak, bu kapsamda manşet enflasyonun mayıs ayında baz etkisiyle tepe noktasına ulaşacağını, sonrasında ise belirgin bir düşüşe geçeceğini de belirttiklerini hatırlattı.

"Dolayısıyla geldiğimiz noktada dezenflasyonun eşiğindeyiz." diyen Karahan, şu açıklamalarda bulundu:

"Para politikası duruşumuzun temel belirleyicisi, dezenflasyon sürecinin patikamızla uyumlu şekilde gerçekleşmesi olmayı sürdürecektir. Bu çerçevede yakından izlediğimiz aylık enflasyonun ana eğiliminde, seviyesi yüksek olmakla birlikte, bir zayıflama görmekten memnunuz. Tahmin patikamızda, yaz aylarından itibaren yıllık enflasyonun hızlı bir şekilde gerileyeceğini ve bu gerilemenin aylık enflasyonun temel eğilimindeki iyileşmeyle birlikte süreklilik kazanacağını da öngörmekteyiz. Bu doğrultuda 2024 yılı enflasyonunun yüzde 38'e, 2025 sonunda yüzde 14'e ve 2026 yılında tek haneli seviyelere gerilemesini öngörüyoruz. Dezenflasyon sürecinde aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşumuzu kararlıkla sürdüreceğiz."

Karahan, uygulanan dezenflasyon politikasına işaret ederek, "Öngördüğümüz dezenflasyon patikasının temel sürükleyicileri ise, iç talepteki dengelenme, enflasyon beklentilerindeki düzelme ve Türk lirası cinsi finansal varlıklara artan taleple birlikte Türk lirasında görülecek istikrarlı seyir olacaktır. Bu süreçte maliye politikalarının dezenflasyon sürecini destekleyeceğini değerlendiriyoruz." şeklinde konuştu.

DEZENFLASYON NEDİR?

Dezenflasyon, ekonomi terimleri arasında sıkça duyulan ancak bazen karışıklık yaratan bir kavramdır. Dezenflasyon, enflasyonun tersi olarak tanımlanabilir ve fiyatların artış hızının azalması anlamına gelir.

Genellikle fiyat istikrarı ve ekonomik dengenin sağlanması için arzu edilen bir durum olan dezenflasyon, hükümetler ve merkez bankaları tarafından ekonomik politikalarla sağlanmaya çalışılır. Dezenflasyon sürecinde fiyatların yavaşlama eğilimine girmesi, tüketici fiyat endeksi gibi göstergelerdeki artış hızının azalmasıyla kendini gösterir.

Dezenflasyon, ekonominin istikrarını korumak, yatırımcı güvenini artırmak ve enflasyonla mücadele etmek amacıyla uygulanan politikalarla yakından ilişkilidir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, dezenflasyonun ekonomik durgunluğa veya durgunluk risklerine yol açabileceği ve dengeyi korumak için dikkatli adımların atılması gerektiğidir.

Editör: Haber Merkezi