TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Göztepe’deki TBMM Filizi Köşk Sosyal Tesisinde medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle iftar programında bir araya geldi. Burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, yeni anayasa sürecinin önemine dikkat çekti.

Süleyman Soylu “geri mi dönüyorsunuz” sorusuna yanıt verdi Süleyman Soylu “geri mi dönüyorsunuz” sorusuna yanıt verdi

Kurtulmuş, belediye başkan adaylarının yerel seçim çalışmalarının nezaketli bir şekilde devam ettiğini belirtirken, yeni anayasa sürecinin de önemli olduğunu ifade etti. "Belki de anayasa sürecinden daha kolay sonuç alabileceğimiz bir süreç" diyen Kurtulmuş, seçim sonrasında yeni bir iç tüzük hazırlanmasıyla ilgili çalışmaların başlayacağını açıkladı.

Numan Kurtulmuş'un açıklamaları şu şekilde devam etti:

"Yeni anayasa meselesi ‘bu anayasadan artık çok bıktık, bu geride kaldı, bunun yerine yeni bir metin yazalım’ konusu değildir. Aslında mesele, bir metin yazmak da değil; bunun ötesinde, 12 Eylül’ün getirmiş olduğu bu antidemokratik yapıdan, o ruhtan Türkiye'nin kurtulmasıdır. Hakikaten siviller eliyle yapılmış, parlamentoda yapılmış, demokrat, kuşatıcı bir anayasanın yapılması Türkiye için elzemdir."

Kurtulmuş, yeni anayasa hazırlığı için seçim sonrasında siyasi partilerle görüşeceğini ve bu sürecin Türkiye'nin ihtiyaçlarına uygun şekilde yürütülmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca geçmişte yapılan çalışmalarda partiler arasında uzlaşılan maddelerin olduğunu ve bu sürecin doğru zeminde ve yöntemlerle sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Numan Kurtulmuş, anayasa çalışmalarının biraz uzun vakit alabileceğini ancak meclis yeni yasama dönemine başladığında bu tartışmaların mecliste yapılabileceğini ifade etti.