uzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 27-29 Nisan’da Cenevre'de yapılacak gayriresmi Kıbrıs görüşmelerinde Kıbrıs Türkleri olarak egemenliklerinin tanınmasını isteyeceklerini söyledi. Tatar, “Kıbrıs’ta iki ayrı devlet vardır. Kesinlikle devletimizden vazgeçmeyiz” mesajı verdi.

Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs’ta barış görüşmelerini yeniden başlatmak için zemin yoklamak üzere tarafları 5 artı 1 formatında biraraya getireceği toplantılar öncesinde video konferans yoluyla VOA Türkçe’nin sorularını yanıtladı. Tatar, KKTC olarak görüşmelerden ne bekledikleri ve masaya hangi tekliflerle oturacakları gibi konularda ayrıntılı değerlendirmelerde bulundu.

Kıbrıs'taki taraflar ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin bir araya geleceği görüşmelere BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de katılacak.

“Kesinlikle devletimizden vazgeçmeyiz”

Biden öğrenci protestoları ile ilgili açıklama yaptı Biden öğrenci protestoları ile ilgili açıklama yaptı

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kıbrıs’ta iki ayrı devlet olduğunu” belirterek, kuzeyde KKTC’nin, Türkiye’nin de desteğiyle kendi halkına güvenlik, refah, mutluluk sağladığını ve bir gelecek vaat ettiğini söyledi. Tatar, Rum tarafının anlayışı altındaki federasyon formülünün ise Kıbrıs Türkleri’nin kurduğu devletin ortadan kalkması anlamına geldiğini belirtti.

Kıbrıs Türkleri’nin egemenlik ve tarihten gelen hakları için bugüne kadar her türlü mücadeleyi verdiğini ve 1960 anlaşmalarında da iki kurucu halktan biri olduğunu vurgulayan Tatar, “Diğeri Rumlar, onlar almış başını gitmiş, dünyanın tanıdığı bir devlet, biz de bu tarafta devletin dışına atılmışız, ortalıkta bomboş ve gerçekten çok sıkıntılar ve mağduriyetler yaşadık. Ama en nihayetinde devleti kurduk, bugünlere kadar geldik. Şimdi bu devleti yok sayaraktan oraya yama olacağız. Ondan sonra herhangi bir hadise durumunda ileride yine bizi o devletin dışında atarlarsa biz ne yapacağız tekrar devlet mi kuracağız? Dolayısıyla biz kolay kolay bu devletten vazgeçmeyeceğiz” dedi.