Tacikistan ve Kırgızistan arasında yıllardır anlaşmazlık olan İsfane Nehri yatağındaki bir su rezervinin  paylaşılamamasının, silahlı sınır çatışmasına dönüşmesinin ardından 1.5 ay geçti. KGAÖ üye devletlerinin birbirlerine saldırması yasak olmasına rağmen Tacikistan, Kırgızistan’a saldırmış ve Rusya bu durumda sadece kınama yapmakla yetinmişti. Saldırılar Rusya’nın arabuluculuğu ile sonlandırılmıştı. Ayrıca Rusya’nın 9 Mayıs 2021’deki zafer törenine Kazakistan ve Kırgızistan Başkanlarının resmi olarak çağrılmaması, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rakman’ın Rusya’da ki zafer törenine katılması akıllara “Tacikistan Rusya’dan mı yardım alıyor?” sorularını getirdi.

Tacikistan ve Kırgızistan arasında yıllardır anlaşmazlık olan İsfane Nehri yatağındaki bir su rezervi ile ilgili çıkan silahlı çatışmalar sonucunda Kırgızistan tarafından 35 kişi hayatını kaybetti ve 183 kişi de yaralandı. Tacikistan tarafından ise resmi bir açıklama yapılmazken, yerel medyada çıkan haberlere göre 8-10 kişi hayatını kaybetti 90 kişi de yaralandı. Aradan geçen tüm anlaşmalara ve sağduyuya rağmen dün Tacikistan ordusunun, gizli bir şekilde Kırgızistan sınırına askeri yığınak hazırlıklarında olduğu bildirildi. Oş eyaletinin Çon-Alai ilçesine bağlı Unju-Bulak köyünde sabah 06.00 itibarıyla Kırgız-Tacik sınırında durum gerginliğini koruyor. Tacik tarafı devlet sınırının belirsiz bir bölümüne 600 metre mesafede bir konteyner yerleştirdi. Kırgız tarafı, tarafların sınır temsilcileri ile durumu çözmek için resmi adımlar atarken Tacikistan sınır muhafızlarının  telefonlara cevap vermediği belirtiliyor.

TACİKİSTAN RUSYA’YA MI GÜVENİYOR ?

Tacikistan ve Kırgızistan, Rusya öncülüğünde Avrasya’nın NATO görevini üstlenen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ne (KGAÖ) üye devletler ama Tacikistan bu birlikteki üye devletlere askeri olarak saldırı yapamayacağı kuralına rağmen Kırgızistan’nın sınır köylerine askeri harekat yaptı. Bu durum üzerinde Rusya sadece barış kınaması ile yetindi. Sınır çatışması 29 Nisan 2021’de gerçekleşmiş, 9 Mayıs 2021’de Rusya’nın zafer törenine Kazakistan ve Kırgızistan Başkanlarının resmi olarak çağrılmamıştı. Ancak Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rakman’ın Rusya’da ki zafer törenine katılması akıllara “Tacikistan Rusya’dan mı yardım alıyor?” sorularını getirdi.

Avusturalya'dan Ukrayna'ya 100 milyon dolar Avusturalya'dan Ukrayna'ya 100 milyon dolar

SINIR ANLAŞMAZLIĞI 30 YILDIR ÇÖZÜLEMİYOR

Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından bu yana arazi, tarımsal sulama, hayvan otlatma, kaçakçılık, ortak yol kullanımı ve sınırda izinsiz geçişler gibi nedenlerle iki ülke arasında gerginlikler yaşanmasına neden oluyor. Sovyet Rusya’nın zamanında Orta Asya halkları için çizdiği haritalar, bölgedeki ülkeler arasında 30 yıldır sorun olmaya devam ediyor. Yaşanan bu gerginlikler nedeniyle Orta Asya Devletlerinde yaşayan kişiler, Rusya’nın çizdiği sınırları saymıyor. Bölgedeki tüm ülkeler, yeni bir barış haritasının çizilmesini ve komşuları ile huzur içinde yaşanmasını istiyor.