Sudanlı ve Filistinli öğrencilere kendi ülkelerinde okuduklarına dair belge ibraz etmeden yatay geçiş hakkı tanındığı iddiaları kamuoyunda infiale sebep oldu. Bu iddialara yönelik Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK) yapılan açıklamada, konuyla ilgili yanlış anlamaların düzeltilmesi amacıyla bir açıklama yapıldı.

Çorum'da karakol komutanı trafik kazasında şehit oldu Çorum'da karakol komutanı trafik kazasında şehit oldu

YÖK'ün açıklamasında, bazı basın ve yayın organlarında yer alan Sudanlı ve Filistinli öğrencilere belgesiz, koşulsuz yatay geçiş hakkı verildiği yönündeki iddiaların asılsız olduğu belirtildi. Daha önce Ukrayna krizinde olduğu gibi savaş nedeniyle öğrenimlerini sürdüremeyen öğrencilere "özel öğrencilik" imkânı tanındığı hatırlatıldı.

Açıklamada, Türkiye'nin savaş mağduru misafir öğrencilere kapılarını açtığı ve bu öğrencilere üniversitelerde eğitim alma imkânı sağlandığı vurgulandı. Sudanlı ve Filistinli öğrencilerin yatay geçiş için üniversitelere başvurabilecekleri belirtilirken, uygun olmayanların ise misafir öğrenci olarak eğitim almaya devam edebilecekleri ifade edildi.

Son olarak, savaş mağduru öğrencilere tanınan özel öğrencilik imkânının, Türk vatandaşı öğrenciler için bir hak kaybına neden olmayacağı vurgulandı. Yapılan açıklama ile yanlış anlamaların önüne geçilerek, Türkiye'nin misafirperverliği ve eğitim hizmetlerinin sürdürüldüğüne dikkat çekildi.