S&P Global tarafından yayımlanan ikinci çeyrek ekonomik görünüm raporu, ABD ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomik durumlarına dair önemli bilgiler içeriyor. Raporda, ABD ekonomisinin sağlam bir iş gücü piyasasının etkisiyle 2024'te yüzde 2,5 büyümesinin beklendiği aktarılıyor. Ancak, raporda gelecek yıllarda ekonominin potansiyelin biraz altında büyümeye geçmesinin beklendiği vurgulanıyor.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor? Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

ABD'deki enflasyonun ABD Merkez Bankası'nın yüzde 2'lik hedefine yaklaşmasının ancak hedefin üzerinde kalmasının muhtemel olduğu belirtilen raporda, bu durumun mal fiyatlarındaki ılımlı düşüşe rağmen sürekli yüksek olan hizmet fiyatı enflasyonunun bir yansıması olduğu ifade ediliyor. Bu yıl faiz indirimi yapma kabiliyetini sınırlayacağına işaret edilerek, muhtemelen ilk indirimin yaz aylarında geleceği ve 2024'te toplam 75 baz puanlık faiz indirimi öngörüldüğü bildiriliyor.

Gelişmekte olan ülkelerin ekonomik durumuna ilişkin raporda ise, ABD'nin trendin altında büyümeye geçmesinin sonuçlarına karşı mücadele edecekleri belirtiliyor. Raporda, gelişmekte olan ülkelerin toplam ekonomik büyüme tahmininin 2024 için yüzde 4,1'den yüzde 4,2'ye yükseltildiği ve Türkiye'nin büyüme tahmininin 2024 için yüzde 3'e çıkarıldığı aktarılıyor.

Türkiye'ye ilişkin büyüme tahminlerindeki revizyonun kasım raporuna kıyasla en büyük yukarı yönlü revizyonların yapıldığı belirtiliyor. Ayrıca, Çin ve Hindistan için de büyüme tahminlerinde artışlar gözlemlenirken, Türkiye'nin ekonomik büyüme tahmininin 2026 için yüzde 2,8'e çekildiği bilgisi veriliyor.