Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı ve AK Parti MKYK Üyesi Kasım Gülpınar, partisinden istifa ederek Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) Şanlıurfa adayı olmuştu.

2011-2023 yılları arasında AK Parti’den dört dönem Şanlıurfa milletvekilliği yapan Gülpınar, AK Parti’nin mevcut Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ü 31 Mart için yeniden aday göstermesinin ardından istifasını açıklamıştı.

AK Parti tabanında sevilen bir isim olan Gülpınar’ın adaylığı için, 2009’da AK Parti’den ayrılıp bağımsız olarak Şanlıurfa Büyükşehir Belediye başkanlığını kazanan Ahmet Eşref Fakıbaba’ya atıfla “İkinci Fakıbaba vakası olabilir” yorumları yapılmıştı.

AK Parti’de Gülpınar istifaları

Gülpınar’ın adaylığını açıklaması sonrası AK Parti Şanlıurfa’da istifalar başladı.

AK Parti’nin Şanlıurfa yerel teşkilatlarında görev yapan veya yerel seçim için aday adaylığı başvurusu yapmış bazı isimler, Twitter’da AK Parti üyeliğinden istifa ettiğini ve Gülpınar’ın adaylığını destekleyeceğini duyuran paylaşımlar yaptı.

Diğer yandan DEVA Partisi eski Şanlıurfa İl Başkanı Av. Ahmet Tüysüz ve Zafer Partisi eski Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Nimetoğlu da Gülpınar’a destek açıklaması yaptı.

YRP yöneticileri, Şanlıurfa’da teşkilatlarına üyelik için başvuru yapanları gösteren görüntüler paylaştı.

Erdoğan-Özel görüşmesi nasıl geçti? Erdoğan-Özel görüşmesi nasıl geçti?

“Gülpınar’ın adaylığı açıklandıktan bu yana 5 bin üyelik başvurusu geldi”

Gülpınar’ın adaylığının Şanlıurfa’daki etkisi ve AK Parti’den partilerine katılımlar hakkında YRP Şanlıurfa İl Başkanı Ahmet Yetimoğlu, Serbestiyet’in sorularını cevapladı.

Yeniden Refah Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Ahmet Yetimoğlu.

Sosyal medyada AK Parti’den istifa ederek YRP’ye katıldığını duyuran paylaşımlar yapılıyor. Gülpınar’ın adaylığı sonrası partinize AK Parti’den yoğun bir katılım var mı?

Mehmet Kasım Gülpınar’ın isminin açıklanması, hem sosyal medyada olsun hem Şanlıurfa’nın gündeminde olsun hem de bu bölgenin tamamında çok ciddi bir ses getirdi. Adaylığının açıklanmasının ardından teşkilatlarımıza çok sayıda üyelik başvuruları gelmeye başladı. Partili gençlerimiz üye kayıtlarına yetişebilmek için gece geç saatlere kadar üyelik girişi yapıyor.

Adayımızın açıklanmasından bu yana 5-6 bin kişi Yeniden Refah Partisi’ne üye başvurusu yaptı. Çok büyük çoğunluğu da AK Parti Şanlıurfa teşkilatından istifa edenlerden oluşuyor.

Partinize katılanlar arasında, Gülpınar’ın YRP’ye katılımı üzerine AK Parti’de mevcut görevde olup da istifa etmiş yerel yöneticiler de var mı?

Evet, halihazırda görevde olan kişiler de AK Parti’den istifa edip bizim partiye katılıyor. AK Parti’de belediye meclis üyeliği, ilçe başkanlığı, ilçe yöneticiliği gibi görevlerde bulunmuş isimlerden de katılımlar var.

Şanlıurfa’nın merkez ilçeleri olan Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü ilçelerinde, AK Parti’de ilçe yönetimlerinde halihazırda görev alan veya geçmişte görev almış birçok kardeşimiz istifa ederek bizim partimize katıldı. Yine belediye meclis üyelerinden de katılımlar var.

AK Parti’nin eski milletvekillerinden, eski il başkanlarından sizlerle temas ederek Gülpınar’ı destekleyeceğini söyleyenler var mı?

Direkt olarak adayımız Kasım Gülpınar’la irtibat halinde olanlar olduğunu biliyoruz. Bunları Kasım Bey açıklamadan benim açıklamam doğru olmaz.

Ayrıca AK Parti’nin henüz adayının belli olmadığı bazı ilçelerde AK Parti’den belediye başkan aday adayı olmuş ancak Kasım Gülpınar’ın adı açıklanınca bizimle yol yürümeye başlayan arkadaşlar da var.

Şanlıurfa’da AK Parti’ye desteğiyle bilinen kalabalık aşiretlerden veya kanaat önderlerinden Gülpınar’a destek açıklaması yapanlar oldu mu?

Aşiretler, kanaat önderleri, aile büyükleri herkesle görüşüyoruz ve herkes hazır durumda. Sadece Kasım Gülpınar’ın 3 Şubat’ta Urfa’ya teşriflerini bekliyoruz.

Urfa’ya ayak bastığı andan itibaren toplu olarak geçişler sağlanacak. Kasım Bey geldikten sonra bu yoğunluğun çok daha artacak.

“AK Parti teşkilatı, “Reis’e nasıl hesap vereceğiz” paniğinde”

Gülpınar, Erdoğan’ın danışmanlığını yapıyordu.

Şanlıurfa, AK Parti son iki yerel seçimde yüzde 60’ın üzerinde oy aldığı bir yer. Kasım Gülpınar’ın adaylığıyla bu durumun değişebileceğini düşünüyor musunuz?

Bu durum tam tersine dönecek. Allah’ın izniyle yüzde 60’ın üzerinde oy alarak Yeniden Refah Partisi olarak Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı alacağız. Bunun dışında en az beş ilçe belediyesini de alacağımızı düşünüyoruz.

Urfa’nın temel taşlarından, 50-60 yıl Şanlıurfa siyasetine damga vurmuş bir aileden olan Kasım Gülpınar’ın bize katılımıyla birlikte çok güçlendik.

Şu anda Şanlıurfa AK Parti teşkilatının tamamında, “Biz yarın reise nasıl hesap vereceğiz?” paniği var. Şimdiden onun hesabını yapmaya başladılar.

‘Her kesimden oy alacağız’

Gülpınar’ın YRP’ye geçişi öncesinde pek gündem olmadan, en azından kamuoyu açısından sürpriz bir şekilde oldu. Bu geçiş süreci nasıl oldu?

Kasım Gülpınar’ın oradan ayrılışının birçok sebebi var. Kasım Bey, son zamanlarda AK Parti’de yanlış giden bazı şeyleri gördükten sonra bir karar aldı. Bu karar sonucunda da bundan sonraki süreçte siyaset yapabileceği tek partinin Yeniden Refah Partisi olduğuna karar verdi.

Bizi tercih etmesi bizim için büyük bir gurur, şans ve başarı. Bu sadece Şanlıurfa’yı bağlayan bir geçiş değil Türkiye çapında ses getirdi.

YRP, Gülpınar’ın adaylığıyla birlikte doğrudan hitap ettiği tabanın dışında kesimlere de hitap edebilecek mi? CHP’den ve sol tabandan, DEM Parti tabanından, İYİ Parti tabanından, da oy alabilecek mi?

Şanlıurfa seçmeni çok farklı bir seçmen. İnandığı, benimsediği, tasvip ettiği, takdir ettiği bir adayın etrafında her zaman toplanabilen bir seçmen.

Çünkü Urfa’da çok farklı etnik gruplar var. Arap’ı, Türkmen’i, Çerkez’i, Laz’ı, Zaza’sı, Sünni’si, Alevi’si var. Kasım Gülpınar, bu toplumsal grupların tamamı tarafından takdir edilen biri olduğu için bütün kesimlerden oy alacağını düşünüyoruz. Adaylığı açıklandığından bu yana da bunun sinyallerini almaya başladık zaten. Yani siyasi partilerin isimleri hiç önem arz etmiyor, burada şahıs ön plana çıkıyor.