Rus Uzay Ajansı Roskosmos, Rus kozmonot Oleg Kononenko'nun Pazar günü Greenwich saatiyle sabah 8:30 itibarı ile uzayda 878 gün kalarak uzayda en uzun kalınan sürede dünya rekoru kırdığını duyurdu.

Kononenko'nun 5 Haziran tarihinde uzayda kaldığı gün sayısının bine ulaşması bekleniyor. Eylül ayı sonunda ise Rus kozmonotun uzayda toplam bin 110 gün kalmış olacak.

Katlanabilir iPhone gerçek oldu! Katlanabilir iPhone gerçek oldu!

Rus TASS haber ajansına dünyadan 423 kilometre yükseklikteki Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) bir demeç veren kozmonot "Ben uzaya en sevdiğim şeyi yapmak için gidiyorum rekorlar kırmak için değil" açıklamasında bulundu.

Kononenko "Başarılarımla gurur duyuyorum. Ancak bundan da fazla gurur duyduğum bir şey var ki o da insanoğlunun uzayda kaldığı toplam süre rekoru hala bir Rus kozmonotta" dedi.

Roskosmos 59 yaşındaki Kononenko'nun uzayda toplam 878 gün 11 saat 29 dakika ve 48 saniye kalan Gennady Padalka'nin rekorunu kırdığını açıkladı.

UZAYDAKİ HAYAT

Yerçekimsiz ortamın yarattığı fiziksel etkilerini bertaraf etmek için sürekli egzersiz yaptığını söyleyen Kononenko "Depresif ya da izole hissetmiyorum" dedi.

Kononenko "Ancak eve döndüğümde çocuklarımın yüzlerce günlük yokluğumda babasız büyüdüğünü fark edeceğim. Bu zamanı kimse bana geri veremeyecek" diye konuştu.

Rus kozmonot teknolojik gelişmeler nedeniyle kozmonotluk mesleğinin giderek daha da karmaşık hale geldiğini söyledi. Çocukken uzaya gitmeyi hayal ettiğini söyleyen Kononenko, bir mühendislik enstitüsüne kaydolduğunu ve sonra da kozmonotluk eğitimi aldığını belirtti. Kononenko, uzaya ilk kez 2008 yılında gitti.

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ABD ve Rusya'nın işbirliği yaptığı uluslararası bir proje. Aralık ayında Roskosmos NASA ile çapraz uçuş programının 2025'e kadar uzatıldığını açıklamıştı.

Sovyetler Birliği uzay yarışının ilk yıllarında Batılı ülkeleri geride bırakarak 1957 yılında dünyanın yörüngesine ilk uyduyu fırlatmış ve 1961 yılında uzaya giden ilk insan Rus kozmonot Yuri Gagarin olmuştu.