Rusya'da siyasi bir dönüşüm yaşanıyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin'in resmi yemin töreninin ardından hükümet istifa etti. Başbakan Mihail Mişustin'in imzaladığı kararname, hükümetin resmen istifasını duyurdu. Ancak Putin, yeni hükümetin kurulana kadar görevi sürdürmesini istedi.

Yeni hükümetin oluşturulma süreci ise titizlikle izlenecek bir süreç olacak. Putin, başbakan adayını Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'da milletvekillerinin onayına sunacak. Parlamento, bu adayı kabul etme ya da reddetme yetkisine sahip olacak. Ardından, başbakan parlamentonun onayıyla birlikte başbakan yardımcıları ve icracı bakanlık adaylarını belirleyecek. Bu adaylar da parlamentonun onayına sunulacak.

Görgü tanığı Slovakya Başbakanı'na suikast girişimini anlattı Görgü tanığı Slovakya Başbakanı'na suikast girişimini anlattı

Rus basınında yapılan yorumlarda, başbakanlık için tekrar Mihail Mişustin'in isminin ön plana çıktığı görülüyor. Ancak son kararın parlamento tarafından verilmesi bekleniyor.

Putin'in, dışişleri, savunma, adalet, acil durumlar ve içişleri bakanlarını doğrudan atama yetkisi bulunuyor. Ancak bu atamaların da parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi ile istişare edilmesi gerekiyor.

Yasal süreçler göz önüne alındığında, yeni hükümetin onaylanma süreci en fazla 20 Mayıs'a kadar tamamlanması gerekiyor. Bu süre zarfında Rusya'da siyasi ve idari bir değişim yaşanacak ve yeni hükümetin hangi isimlerden oluşacağı merakla bekleniyor.