Bakan Şimşek'ten enflasyon değerlendirmesi Bakan Şimşek'ten enflasyon değerlendirmesi

Petrol üreten ülkeler, yeni süreçte petrol üretimini arttırmayı kararlaştırdılar. Günlük 400 bin varil fazladan üretilecek. Bu üretimle birlikte, pandemi sonrası oluşabilecek enerji piyasasında arz talep dengesini sağlamayı hedefliyor. Arz talep dengesinin sağlanması ile birlikte, petrole dayalı üretim sektörlerinin tamamında fiyat sabitlenmesi sağlanmış olacak.

Ama bunun yanında Türkiye’deki perakende piyasası pandemideki fırsatçılığı sürdürüyor. Özellikte gıda sektöründeki zincir marketler ortalama her hafta fiyatlarını yenileyerek ürünleri yeniden zamlı fiyatla tüketiciye sunuyorlar. Hükümetin ciddi bir önlem almamasından dolayı zincir marketler resmen yurttaşları soyuyor.

Petrol fiyatlarının düşmesi bütün dünyada rahatlamayı sağlarken, Rusya gibi ekonomisi petrole bağlı olan ülkeleri de endişelendiriyor. Özellikle Rusya ekonomisi için bu kara bir tablo olarak gözüküyor. Rus ekonomisinin kötü gidişatı ile birlikte petrol fiyatlarının düşmesi ile birlikte daha da karanlık bir sürece gireceği belirtiliyor.

Petrol fiyatlarının düşmesi veya sabitlenmesi ile Rusya’da oluşacak ekonomik tablo kitleleri harekete geçirmeyi tetiklemesi durumunda OPEC+ üyesi ülkeler, Putin’i devirmek için üretim arzını daha da arttıracağı belirtiliyor.