Ülkücü Cengiz Baktemur şehadetinin 42. yılında unutulmadı Ülkücü Cengiz Baktemur şehadetinin 42. yılında unutulmadı

Ülkemizdeki akaryakıt fiyatları, küresel ekonomik faktörlerle birlikte sürekli olarak değişiyor. Son olarak Brent petrol fiyatlarındaki ve döviz kurlarındaki değişikliklere bağlı olarak, vatandaşlar benzin ve motorin fiyatlarını yakından takip ediyor.

Motorin kullanıcılarını sevindiren bir gelişme olarak, 1 Mart itibarıyla motorine 1 lira 34 kuruşluk önemli bir indirim yapıldı. Yeni fiyatlarla birlikte, İstanbul'da motorinin litresi 40,66 liradan satılıyor. Benzin fiyatları ise ortalama 40,46 lira seviyelerinde bulunuyor.

Akaryakıt fiyatlarındaki değişimleri anlamak için, Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları nasıl hesaplanıyor bir göz atalım: Gümrüksüz rafineri fiyatına, ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı belirleniyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takibiyle belirleniyor. Bu karmaşık süreçteki her değişiklik, nihai olarak pompa fiyatlarına yansıyor ve vatandaşlar bu güncellemeleri dikkatle takip ediyor.