Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını beklenmedik bir şekilde 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye yükseltti. Bu karar, ekonomistlerin politika faizinin yüzde 45'te sabit bırakılması beklentilerinin ötesinde geldi ve piyasalarda şaşkınlık yarattı.

Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamada, enflasyonun öngörülenden yüksek seyrettiğine ve yurt içi talebin dirençli bir şekilde devam ettiğine dikkat çekildi. Açıklamada, enflasyondaki belirgin ve kalıcı bir bozulma durumunda para politikasının sıkılaştırılacağı vurgulandı. Kurul, önceki toplantısında faiz oranını yüzde 45 düzeyinde sabit bırakmıştı.

Merkez Bankası'nın yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 45'ten yüzde 50 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir. Kurul ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar vermiştir."

IMF'den Mehmet Şimşek'e övgü IMF'den Mehmet Şimşek'e övgü

Şubat ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin, hizmet enflasyonu öncülüğünde öngörülenden yüksek gerçekleştiği belirtildi. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ederken, politika faizinin artırılmasına karar verdiği açıklandı.

Merkez Bankası, politika kararlarını fiyat istikrarını sağlamak amacıyla kararlılıkla uygulayacağını belirtirken, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alacağını vurguladı. Kurul, enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlamak için tüm araçları kullanmaya devam edeceğini açıkladı.