Kripto para borsasında hapis cezası konuşuluyor! Kripto para borsasında hapis cezası konuşuluyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasına geçişi teşvik etmek amacıyla yeni kararlar aldı. Bir aydan uzun vadeli Türk Lirası mevduatları ve Katılma Katkı Müddet (KKM) hesapları için zorunlu karşılıklara 3 ayda bir faiz uygulanacak.

TCMB'nin Resmi Gazete'de yayımlanan duyurusuna göre, bu kararlarla parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk Lirası (TL) mevduat payının artırılması ve KKM'den TL mevduata geçişin desteklenmesi hedefleniyor. Belirli koşulları sağlayan mevduat bankalarının 1 aydan uzun vadeli TL mevduat ve KKM hesapları için zorunlu karşılıklarına 3 ayda bir faiz uygulanacak. Ayrıca, katılım bankalarının TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarında indirim yapılacak.

Döviz dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) tarih değişikliği de duyuruldu. Yurt içi yerleşik gerçek kişiler, 31 Ocak 2024 itibarıyla bankalarda bulunan altın, dolar, euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesapları ve döviz cinsinden katılma fonu hesaplarını Türk Lirasına çevirebilecek. Bu dönüşümler, hesap sahiplerinin talebi üzerine ve belirlenen dönüşüm kuru üzerinden gerçekleştirilecek.

TCMB'nin alınan bu kararlarla Türk Lirası mevduata geçişi teşvik etmeyi amaçladığı belirtilirken, aynı zamanda döviz cinsinden bulunan hesapların Türk Lirasına çevrilebilmesi özelliğiyle de finansal istikrarın desteklenmesi hedefleniyor.