Türk Lirası'ndaki değer kaybının devam ettiği bir ortamda, yaklaşan seçimler öncesinde Türkiye'nin ekonomi yetkililerini faiz artışı yerine eski yöntemlere başvurmaya zorluyor. ABD'li finans ajansı Bloomberg, seçimlere yaklaşılması ve liranın değer kaybetmesinin, Türk politika yapıcılarını eski alışkanlıklarına geri dönmeye ittiğini rapor ediyor. Para politikası yetkilileri, Türk Lirası'nı kontrol altında tutmak için faiz artışı yerine bankaları çeşitli yöntemlerle idare etmeye çalışıyor.

Bloomberg'in değerlendirmesine göre, bu düzenlemeler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomiyi yönetmek üzere kurduğu yeni ekibine rağmen, önceki dönemin yaklaşımından etkilenmiş gibi görünüyor. Ekonomistler, bu politikanın seçim öncesi dönemle benzerlik gösterdiğini ancak bazı farklılıklar içerdiğini ifade ediyor.

Koç Üniversitesi'nden Selva Demiralp, önceki dönemde geleneksel olmayan politikaların yan etkilerini hafifletmek için alternatif araçlar kullanıldığını, ancak şimdi amaçlanan şeyin önceki dönemden miras kalan sorunlar nedeniyle zayıflamış bir ekonomi üzerinde faiz artışlarının etkisini artırmak olduğunu belirtiyor.

27 Nisan 2024 güncel döviz fiyatları 27 Nisan 2024 güncel döviz fiyatları

Bloomberg'e göre, Merkez Bankası'nın gece yarısı kararnameleri ve diğer müdahaleleri finans sektöründe tedirginlik yaratıyor. Ekonomist Haluk Bürümcekçi, "Merkez Bankası'nın faiz artırım kararlarını bağımsız olarak alamayacağı için yan tedbirlerle politikayı güçlendirmeye çalıştığı görüşü güçleniyor. Son dönemde sadeleştirme adımlarındaki ilerleme tersine döndü ve en azından yerel seçimlere kadar bu yönde benzer adımlar atılacağını düşünülüyor" diyor.

Bloomberg ekonomisti Selva Bahar Baziki ise, "Mevzuat değişiklikleri yoluyla sıkılaştırma, gerçek bir politika faizi artışı için mükemmel bir ikame değildir. Enflasyon beklentilerinin kötüleşmesine katkıda bulunabilir" ifadelerini kullanıyor. Bloomberg, Merkez Bankası'nın ana akım önlemlerden uzaklaşma eğiliminin kısa ömürlü olabileceğini ve seçimlerin ardından faiz artırımlarına dönülebileceğini belirtiyor.