İlber Ortaylı'nın Ayasofya sözleri tartışma yarattı İlber Ortaylı'nın Ayasofya sözleri tartışma yarattı

Mlsaturkey’dan Eylem Sonbahar’ın haberine göre Gazeteci Levent Gültekin'in, 27 Eylül 2022 tarihinde, Halk TV'de yayınlanan, "Levent Gültekin ve Murat Sabuncu ile İki Yorum" adlı programdaki konuşmaları gerekçe gösterilerek, "cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması Bakırköy 44. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Gazetecilerin temel sorumluluğunun ülkede yaşananlara ilişkin halkı bilgilendirmek ve uyarmak olduğunu söyleyerek savunmasına başlayan Gültekin, "Sizin göreviniz nasıl yargı dağıtmaksa bizlerin de eleştiri yapma sorumluluğu bulunmaktadır. Mersin'deki bir terör saldırısı sonrası Sayın Cumhurbaşkanı’nın yaptığı konuşmayı sert bir dille eleştirdim. Hakaret etmedim, suç işlediğimi düşünmüyorum. Beraatimi talep ediyorum" dedi.

Gültekin'in avukatı Sancılı da müvekkilinin gazeteci olduğunu ve televizyon programlarında gündemi yorumladığını söyledi. "Konuşma içeriği incelendiğinde doğrudan Cumhurbaşkanı’nın şahsına veya makamına değil, siyaset anlayışına ve yönetime ilişkin eleştiriler söz konusu" diyerek savunmasına devam eden avukat Sancılı, suçun unsurlarının oluşmadığını söyledi. Gazeteci Gültekin'in sözlerinin ağır eleştiri niteliğinde olduğunu da belirten Sancılı, beraat kararı verilmesini talep etti.

Esas hakkındaki görüşünü sunan savcı Gültekin'in programdaki konuşmasında, "Her ne kadar Cumhurbaşkanı'nın siyasi anlayışını eleştiriyor gibi gözükse de isim vererek matufiyet şartının gerçekleştiğini" ve "İlkokul çocuğu ruh hastalığı" şeklindeki sözün Yargıtay 4. Ceza Dairesi kararına göre hakaret suçunu oluşturduğunu belirtti. "Bu sözlerin yazılmadan da eleştiri yapılabileceği" aktarılan esas hakkındaki görüşte gazeteci Levent Gültekin'in atılı suçtan cezalandırılması istendi.

Gazeteci Gültekin'in, "Hakaret etmedim, işimin sorumluluğunu yaptım" diyerek yaptığı esas hakkındaki savunmanın ardından avukat Sancılı da esas hakkındaki mütalaayı kabul etmediklerini söyledi. Sancılı, "İddianamede cumhurbaşkanının adının geçtiği tek bir yer var. Matufiyet şartı oluşmamıştır, müvekkil gazetecilik gereği eleştirel bir yorumda bulunmuştur" dedi.

Mahkeme, gazeteci Levent Gültekin'in, "cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasından 11 ay 20 gün hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Hükmün açıklanması geri bırakıldı.