25 Eylül 1969'da Fas'ın Rabat kentinde, "İslam Konferansı Örgütü" adıyla İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) kuruldu. 

Kuruluşundan 42 yıl sonra, 2011’de Kazakistan’ın Astana şehrinde düzenlenen toplantıda örgütün adı resmen "İslam İşbirliği Teşkilatı" olarak değiştirildi. Bu değişim, sadece isimle sınırlı kalmadı. Teşkilat, Müslüman dünyasında artan ekonomik, siyasi ve sosyal sorunlara çözüm bulmak amacıyla daha da güçlendi.

İİT, sadece İslam dünyasındaki krizlerle ilgilenmekle kalmıyor; eğitimden çevreye, kalkınmadan insan haklarına kadar geniş bir yelpazede çalışmalara imza atıyor. Ana hedeflerinden biri, Müslümanların onurunu ve haklarını korumak. 57 üyesi bulunan İİT, aynı zamanda dünya barışına katkı sunan projelerle de dikkat çekiyor. Filistin meselesi, kuruluşundan bu yana teşkilatın ana gündem maddelerinden biri olarak öne çıkıyor.

Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kurucu üyelerinden biri olarak, teşkilatta güçlü bir role sahip. 2016-2019 yılları arasında dönem başkanlığını üstlenen Türkiye, İİT’nin uluslararası alandaki etkinliğini artırmak için pek çok önemli girişimde bulundu. 2017 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen Kudüs zirvesi, Türkiye’nin İİT’deki liderliğini pekiştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla düzenlenen bu zirvede, ABD’nin Kudüs'ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı kınandı ve Filistin’in başkenti olarak Doğu Kudüs ilan edildi.

Artvin Havalimanı'na yıldırım düştü! Artvin Havalimanı'na yıldırım düştü!

Türkiye, İİT içinde Filistin davasına verdiği destekle ve Kudüs konusundaki hassasiyetiyle biliniyor. 2017'deki zirve, uluslararası arenada İİT’nin rolünü daha da güçlendirdi. (TRT)

Editör: Haber Merkezi