AKP’nin Kripto Varlık Kanun Teklifi'ni Meclis Başkanlığı'na sunmaya hazırlanıyor. 27 maddeden oluşması planlanan düzenlemenin detayları da belirmeye başladı.

NTV’den Özgür Akbaş’ın haberine göre, teklifle, sektörle ilgilenecek tüm kurum ve kuruluşlar de net olarak ortaya konuluyor. Buna göre, kripto varlıklar hakkında gerekli tüm izinler Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) alınacak ve sektörün denetimi de SPK’da olacak.

SPK, kripto varlık mülkiyetinin ve hak sahipliğinin denetiminden ve düzenlenmesinden sorumlu olacak. Düzenlemeyle, kripto varlıklarla ilgili mülkiyet sorunların kişiler arası hukukun konusu olduğunu belirtilecek.

Kripto para işlemlerinde tüm teknik kriterleri ise TÜBİTAK belirleyecek.

Düzenleme ile Türkiye’de hizmet veren kripto borsaları ya da hizmet sağlayıcılarının sermaye yapılarını net olarak ortaya koymaları gerekecek.

Bakan Şimşek'ten tasarruf ve enflasyon mesajı Bakan Şimşek'ten tasarruf ve enflasyon mesajı

Servis sağlayıcıları, belirli dönemlerde kripto varlıklara ilişkin raporlama yapacak. O raporlar SPK ile paylaşılacak raporların geç verilmesi durumunda ilgili şirketlere idare para cezası verilecek. Kripto varlıklarla ilgili yanıltıcı bilgi verme, usulsüz işlem yapma hallerinde de ağır cezalar öngörülüyor.

HAPİS CEZASI

Teklifte, izinsiz kripto hizmeti verenlere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülürken, başkasının kriptosunu zimmetine geçirenlere de 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve zararı karşılama cezası verilmesi planlanıyor.