O tarihte motorine indirim geliyor! O tarihte motorine indirim geliyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışı kararı, bankaların kredi faizlerinde hızlı bir artışa neden oldu. Ekonomim.com'dan Şebnem Turhan'ın haberine göre, Merkez Bankası'nın geçen haftaki 500 baz puanlık faiz artırımı, kredi faiz oranlarına hemen yansıdı. Bankalar, ihtiyaç kredi faizlerini 40-200 baz puan arasında, ticari kredi faizlerinde ise 700 baz puanlık artışlar gerçekleştirdi. Bu artışlar sonucunda ihtiyaç kredisinde aylık yüzde 6 seviyeleri, ticari kredi faizinde ise yıllık yüzde 59-75 seviyeleri artık normale dönüştü.

Merkez Bankası'nın, ihtiyaç ve ticari kredilerde bankalara büyüme sınırı uygulamasıyla birlikte, ihtiyaç ve taşıt kredi faiz oranlarında da artışlar yaşandı. İhtiyaç kredi faizinin yanı sıra konut ve taşıt kredi faiz oranlarında da yükselişler gözlemlendi.

Bankaların faiz artışı politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan ekonomi uzmanları, ticari kredi faizlerindeki hızlı artışın neredeyse bir haftada yüzde 13,5'e varan bir artışa işaret ettiğini belirtiyorlar. Bazı bankalarda ise ticari kredi faiz oranlarının yüzde 75'e kadar çıktığı bilgisi veriliyor.

Ayrıca, bankaların tarımsal kredi faizlerini de yükselttiği kaydedildi. Bazı kamu bankalarında çiftçi kredi faiz oranı yüzde 51'e kadar çıkarken, bazı özel bankalarda ise yüzde 60'a kadar ulaştı.

Öte yandan, kredi kartı kullanımında da dikkate değer bir artış yaşandığı belirtiliyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, kredi kartlarıyla yapılan ödemeler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon lira oldu. Kredi kartı sayısında ve kullanımında yaşanan artışlar, ekonomik hareketliliğin devam ettiğine işaret ediyor.