Kırgızistan Ulusal Güvenlik Komitesi (GKNB) Sınır Servisi Halkla İlişkiler ve Medya Departmanı, Tacikistan sınırında geçici kısıtlamalar getirme kararı aldı. Kırgızistan devletinin kararına göre, Tacikistan vatandaşları için Kırgızistan topraklarından giriş-çıkış yapanlara bir kısım kısıtlamalar getirildi.

Kırgız Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 21 Mayıs 2021 tarihli kararı uyarınca Kırgızistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi, Kırgız-Tacik sınırında yer alan kontrol noktalarındaki giriş ve çıkışlar, mal ve araç geçişine ilişkin bir dizi kısıtlama öngörüldü. Öte yandan, diplomatik misyonlar ve yabancı devletlerin, uluslararası kuruluşların yetkilileri bu kısıtlamadan muaf tutuldu.

Avrupa Parlamentosu’ndan “İran” kararı Avrupa Parlamentosu’ndan “İran” kararı

Karar uyarınca, Tacikistan topraklarında bulunan Kırgızistan vatandaşları Kırgızistan’a dönebilir ve Kırgızistan topraklarında bulunan Tacikistan vatandaşları da Kırgız-Tacik devlet sınırındaki kontrol noktalarından Tacikistan’a gidebilecek. Yakın dönemde gerçekleşen Kırgızistan ve Tacikistan arasındaki sınır gerginliği ve ardından gerçekleşen çatışmalar şu anda durulmuş olsa da sınır çatışmasına neden olan su kaynağı ve toprak meselesi halen çözülmüş halde değil.