Kırgızistan’da Bişkek İçişleri Bakanlığı Soruşturma Servisi, Kırgız Cumhuriyeti Ceza Kanunu’nun 319. Maddesi (Yolsuzluk) kapsamında, Kırgız pasaportlarının 2016 yılında yasadışı olarak verilmesine ilişkin geniş kapsamlı soruşturma başlattı. Soruşturma, MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) operasyonu ile Kırgızistan’dan Türkiye’ye getirilen FETÖ (Fetullahçı Terör Örgütü) Orta Asya sorumlusu Orhan İnandı’nın yasa dışı aldığı Kırgız pasaportum sosyal medyada gündem olmasının ardından yapıldı.

Avrupa Parlamentosu’ndan “İran” kararı Avrupa Parlamentosu’ndan “İran” kararı

Soruşturmada , 2016 yılında Farid Niyazov başkanlığındaki Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vatandaşlık Komisyonu başkanlığında, 10 Türk vatandaşının Kırgız vatandaşlığına alınmasına yönelik hukuka aykırı bir karar verildiği ve aynı davada 10 Türk vatandaşının Kırgız vatandaşlığına alınmasına ilişkin karar verildiği tespit edildi. Kabar’ın haberine göre dönemin Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in kararnamesi ile 10 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, kendilerine yasa dışı olarak Kırgız Cumhuriyeti pasaportu verilmesiyle Kırgız Cumhuriyeti vatandaşı oldu.

Davaya dahil olan tüm kişilerin tespit edilmesi için yargılama öncesi işlemler çerçevesinde soruşturma faaliyetleri ve operasyonel aramaların devam etttiği bildirildi.