Türk Devletleri Teşkilatı üyesi Kazakistan, Kıbrıs Rum Kesimi ile ilişkilerini geliştirme kararı aldı.

Yunanistan hakkı olmayan alanlarda “deniz parkı” inşa edecek! Yunanistan hakkı olmayan alanlarda “deniz parkı” inşa edecek!

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı resmi sitesinde yapılan açıklamada,

"Kazakistan ve Kıbrıs dışişleri bakanları geniş işbirliğini geliştirmeyi amaçlıyor.

Kazakistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı - Dışişleri Bakanı Murat Nurtleou, Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos ile görüştü.

Müzakereler sırasında taraflar, Kazak-Kıbrıs ilişkilerine ilişkin bir dizi önemli konuyu ele aldı. Ayrıca uluslararası gündemdeki güncel konulara ilişkin kapsamlı görüş alışverişinde bulunuldu. Özellikle dışişleri dairelerinin başkanları, Astana ile Lefkoşa arasındaki siyasi diyaloğun, ticaretin, ekonomik ve yatırım etkileşiminin daha da güçlendirilmesine ilgi duyduklarını doğruladılar.

K. Kombos'a göre, ikili işbirliğini yoğunlaştırmak amacıyla ülkesinin hükümeti önümüzdeki yıl Astana'da Kıbrıs Büyükelçiliği açmayı planlıyor.

Gelecek vaat eden yeni işbirliği alanlarıyla ilgili olarak bakanlar, ulaştırma, lojistik ve turizm alanlarında gerçekleşmemiş işbirliği potansiyelinin varlığına dikkat çekti. Elde edilen sonuçlara göre öncelikli adım olarak iki ülke arasında direkt uçuş imkanının değerlendirilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Toplantı sonucunda muhataplar, Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı başkanının 2024 için planlanan Kazakistan ziyareti sırasında Kazak-Kıbrıs işbirliği konularında diyaloğu sürdürmeye hazır olduklarını doğruladılar." şeklinde duyuru yapıldı.