Türkiye'de kredi kartı harcamalarında önemli bir artış yaşanıyor. TCMB'nin verilerine göre, 1 Mart ile biten haftada banka kartı ve kredi kartı işlemleri tutarı bir önceki haftaya göre yüzde 15 artarak 262.6 milyar TL'ye yükseldi. Bu, kartlı harcamalarda yeni bir rekora işaret ediyor. Vergi ve BES ödemelerindeki 9,6 milyar TL'lik artış, genel artışta belirgin bir etki yaratmış durumda.

Faiz oranları güncellendi! İşte en çok kazandıran banka Faiz oranları güncellendi! İşte en çok kazandıran banka

Ekonomist Haluk Bürümcekçi'nin değerlendirmesine göre, artışlar genel olarak yaygın bir şekilde görülürken, hizmet sektörleri, eğitim, araç kiralama-satış, akaryakıt ve mobilya harcamalarında belirgin haftalık yükselişler gözlemleniyor. Öte yandan, harcamalarda azalış yaşanan alt gruplar arasında ise elektrik-elektronik harcamaları öne çıkıyor.

Bu süreçte açıklanan internet üzerinden yapılan kredi kartı harcamaları ise haftalık 15,6 milyar TL artarak 83,4 milyar TL'ye ulaştı ve rekor kırdı. Vergi ve BES ödemeleri hariç toplam alışverişin son 4 haftalık ortalamasının yıllık değişimi ise yüzde 139,5 artarak yükselişini sürdürdü.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, kredi kartlarına yönelik limitlerle ilgili düzenleme sinyali vermişti. Şimşek, iç talebin yumuşadığını belirterek, bankaların kurallara uyması ve limit belirlerken gerçekçi kriterlere dayanılması gerektiğini ifade etmişti. Şimşek, uluslararası normlara uygun bir düzenleme yapılacağını ve piyasaları bozmadan çalışmaların sürdürüleceğini belirtmişti.