ABD Başkanı Joe Biden, Suriye-Ürdün sınırındaki Amerikan üssüne düzenlenen saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Biden, Florida'da katılacağı seçim çalışmaları için Beyaz Saray'dan ayrılırken basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Saldırıya karşılık vereceklerini belirten Biden, saldırıyı gerçekleştiren kişilere silah temin edildiği için İran'ı dolaylı olarak sorumlu tuttu.

Biden, İran'ın doğrudan saldırıyla bağlantısının ortaya çıkması durumunda İran'ı doğrudan sorumlu tutup tutmayacakları sorusuna ise "Bunu tartışacağız" ifadesini kullandı. Öte yandan, Suriye-Ürdün sınırındaki Amerikan üssüne yapılan saldırıdan dolayı Ortadoğu'da daha geniş bir savaşa ihtiyaç olmadığını düşündüğünü belirterek, "bunun peşinde değiliz" dedi.

ABD Başkanı Biden, hafta sonu düzenlenen saldırı ile ilgili olarak son iki günde Ulusal Güvenlik Konseyi'ni üç kez topladıklarını ve ülkenin bu saldırıya nasıl karşılık vereceğini değerlendirdiklerini ifade etti.

Kolombiya Cumhurbaşkanı'ndan Netanyahu'ya sert sözler Kolombiya Cumhurbaşkanı'ndan Netanyahu'ya sert sözler

Bu gelişmelerin ardından İran, "topraklarını, çıkarlarını veya vatandaşlarını hedef alacak her türlü saldırıya kararlı bir yanıtla karşılık vereceğini" duyurdu. İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, ABD'nin son 2 günde İran'a aracılar yoluyla çeşitli mesajlar gönderdiğine dair haberlere de değinildi. Ancak İran, bu tür bir mesaj alışverişi yapılmadığını belirterek, "Herhangi bir tarafın İran topraklarına veya İran sınırları dışındaki çıkarlarına veya vatandaşlarına saldırması durumunda kararlı ve güçlü bir yanıtla karşılaşması İran'ın temel politikasıdır" ifadelerine yer verdi.

Hatırlatmak isterim ki, 28 Ocak'ta gerçekleşen saldırıda Suriye-Ürdün sınırındaki Amerikan üssüne düzenlenen kamikaze insansız hava aracı saldırısında 3 ABD askeri ölmüş ve 40'tan fazla asker yaralanmıştı. Beyaz Saray, saldırıdan İran'ın parmağı olduğunu açıklamış ve soruşturmanın devam ettiğini belirtmişti.