İstanbul Ticaret Odası (İTO), mayıs ayına ilişkin İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi ve Toptan Eşya Fiyatları İndeksi verilerini açıkladı. Buna göre, kentte perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 3,59, toptan fiyatlar ise yüzde 2,59 oranında arttı.

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) açıkladığı verilere göre, İstanbul'da mayıs ayında perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi yüzde 3,59 oranında artış gösterdi. Toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise aynı dönemde yüzde 2,59 arttı. Yıllık bazda bakıldığında, perakende fiyatlarda yüzde 82,20, toptan fiyatlarda ise yüzde 61,21 oranında artış kaydedildi.

Sektörel Bazda Değişim Oranları
Mayıs ayında perakende fiyatlar sektör bazında incelendiğinde, kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 7,86, konut harcamalarında yüzde 7,07, giyim harcamaları grubunda yüzde 6,76, ev eşyası harcamalarında yüzde 3,48, gıda harcamalarında yüzde 2,35 ve diğer harcamalarda yüzde 1,36 artış gözlemlendi. Buna karşılık sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 0,13, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında ise yüzde 0,45 azalma oldu.

Toptan fiyatlarda ise işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 8,31, madenler grubunda yüzde 5,13, inşaat malzemeleri grubunda yüzde 4,28, gıda maddeleri grubunda yüzde 1,41, yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 0,09 artış görülürken, kimyevi maddeler grubunda yüzde 7,40 azalış izlendi. Mensucat grubunda ise herhangi bir değişim olmadı.

ABD'li kuruluştan dolar tahmini ABD'li kuruluştan dolar tahmini

İstanbul'daki bu enflasyon oranları, kentteki tüketici ve üreticilerin maliyetlerindeki değişimleri yansıtarak ekonomik trendler hakkında önemli bilgiler sunuyor.

Editör: Burak Hakkı Polat