İsrail, 1 Nisan'da, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde bulunan konsolosluk binasına hava saldırısı düzenledi. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 2'si general rütbesinde olmak üzere toplam 7 kişi hayatını kaybetti. İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, bu saldırıyı ülkesinin topraklarına yapılmış bir saldırı olarak değerlendirerek, İsrail'i sert bir şekilde eleştirdi ve cezalandırılmasını istedi.

İsrail devlet televizyonu, İran'ın İsrail'e İHA saldırısı başlattığını duyurdu ve İsrailli yetkililerin birkaç gün sürecek çatışmalara karşılık vermeye hazırlandığını bildirdi. İran operasyonunu "Gerçek Vaat Operasyonu" olarak adlandırdı ve 300'e yakın füze ve İHA'nın gönderildiğini açıkladı.

İsrail Ordusu, İran'ın İsrail'e yönelik insansız hava aracıyla saldırı başlattığını ve hava savunma sisteminin hazır durumda olduğunu açıkladı. İsrail'e ait insansız hava araçlarının İsrail'e ulaşmasının saatler alacağını ve tehlike oluşması muhtemel bölgelerde sirenlerin çalacağını belirtti.

İran devlet televizyonuna göre, Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'e yönelik İHA saldırısının karşılığında İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğuna yapılan saldırıya cevap olarak siyonist rejimin topraklarındaki bazı hedefleri onlarca İHA ve füzeyle vurduğunu bildirdi.

Avrupa Parlamentosu’ndan “İran” kararı Avrupa Parlamentosu’ndan “İran” kararı

İran devlet televizyonuna konuşan kaynaklar, Tahran'ın İsrail'e yönelik ilk balistik füze dalgasını fırlattığını duyurdu. ABD güçlerinin konuşlandığı Suriye'nin Humus ilindeki Tenef üssü ile Ürdün topraklarındaki Kule-22 üssünden gece yarısından sonra yüzlerce hava savunma füzesi ateşlendi. ABD üslerinden fırlatılan füzeler, aidiyeti bilinmeyen onlarca kamikaze İHA'ya isabet etti.

Suriye'nin Şam, Humus, Dera ve Süveyda illerinde patlama sesleri duyulduğu iddiaları üzerine, Beşşar Esed rejimine yakın sosyal medya hesapları, patlama seslerinin ardından Humus'un batı kırsalındaki rejime ait hava savunma sistemlerinin devreye sokulduğunu ve bazı füzelerin havada imha edildiğini ileri sürdü.

İsrail Yedioth Ahronot gazetesinin güvenlik kaynaklarından aktardığı bilgiye göre, balistik füze ve İHA'ların yüzde 99'u engellendi. Ancak İsrail Ordusu, İran'ın saldırıları sonucunda bir kız çocuğunun yaralandığını ve bir askeri tesiste küçük çaplı hasar meydana geldiğini duyurdu.

İsrail Havaalanları İdaresi, İran'ın saldırısı nedeniyle İsrail hava sahasının yerel saatle 00.30'dan itibaren kapatılacağını duyurdu ve uçuşların ne zaman başlayacağına ilişkin ayrıntıların daha sonra bildirileceğini belirtti.

İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, İran'ın İsrail'e hava saldırısını BM Anlaşması'nın 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkı olarak değerlendirirken, İran'ın askeri karşılığının "Siyonist rejimin Şam'daki diplomatik misyonuna yönelik saldırganlık" olduğunu bildirdi. Ayrıca, İran, İsrail'in saldırısına hava veya kara sahasını açan ülkelere karşılık vereceği uyarısında bulundu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başkanlığında savaş kabinesi toplantısı yapıldı ve İsrail'in tepkisine karar verme yetkisi verildi. Beyaz Saray, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısıyla ilgili olarak İsrail'in güvenliğine tam destek verdiklerini açıkladı ve ABD'nin, İran'dan gelen tehditlere karşı İsrail'in savunmasını destekleyeceğini vurguladı.