Türkiye, Kırgızistan ordusu ve Tacikistan ordusu arasında Batken bölgesinde çıkan çatışma sonrası yükselen tansiyonun ardından uzlaşma için devreye girdi. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırgızistanlı ve Tacikistanlı mevkidaşlarıyla görüştü.

Afganistan'daki sellerin bilançosu ağır! Afganistan'daki sellerin bilançosu ağır!

Kırgızistan ve Tacikistan arasında stratejik Fergana Vadisi üzerindeki sınır gerginliğin 29 Nisan itibarıyla çatışmaya dönüşmesinin ardından Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dün Tacik ve Kırgız mevkidaşlarıyla telefonda ayrı ayrı görüştüğü bildirildi. Kırgızistan ile Tacikistan sınırında 39 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmalar sonrası ateşkes ilan edilirken, iki ülke Cumhurbaşkanının Mayıs ayında Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de bir araya geleceği açıklandı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırgızistanlı ve Tacikistanlı mevkidaşlarıyla görüşmesine ilişkin Twitterhesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yerdi:

“Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev ve Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Muhriddin ile ayrı ayrı telefonda görüştük. İki kardeş ülke arasındaki sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesini temenni ediyoruz. İhtiyaç duyulan desteği vermeye hazırız. Varılan ateşkes mutabakatından memnunuz.”