BBC Türkçe’nin derlediği habere göre, Özgürlük Partisi’ni 2006 yılında kuran Wilders’in temel siyasi çizgisi, göçmen karşıtlığına ve Avrupa’da giderek artan Müslüman etkisinin kırılmasına dayanıyor.

Türkiye’nin NATO üyeliğine onay vermesinden sonra Finlandiya ve İsveç’ten tam destek! Türkiye’nin NATO üyeliğine onay vermesinden sonra Finlandiya ve İsveç’ten tam destek!

Türkiye’nin AB üyeliğine “Müslüman” kimliğinden dolayı karşı çıktığını saklamayan Wilders, “diktatör” olarak tanımladığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı sık sık eleştirmesiyle Ankara’nın sert tepkisini çekti.

Wilders, 2009 senesinde Türkiye’nin NTV kanalına verdiği bir demeçte, Türkiye’nin AB’ye ancak iyi bir komşu olabileceğini ancak tam üyeliği asla gerçekleşmeyeceğini düşündüğü söylemişti.

Wilders, sorununun Türk halkı ile değil İslam’la olduğunu kayda geçirmişti:

“İyi bir komşu olmakla aynı ailenin fertleri olmanın aynı şey olduğuna inanmıyorum. Onun için de Türkiye’nin Avrupa'nın iyi bir komşusu olmasını istiyorum ama asla 200 milyon yıl geçse de, İslami bir ülke olarak Avrupa Birliği üyesi olmasını istemiyorum. Ve bunu söylemek benim hakkım”