Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Giderlerse gitsinler" ifadeleriyle gündeme gelen hekimlerin yurtdışına göçü devam ederken, Türkiye'de kalan hekimlerin de kamuyu tercih etmeme eğilimi sürüyor. Cumhuriyet'ten Merve Kılıç'ın haberine göre Sağlık Bakanlığı'nın 2024'ün ilk atama kura sonuçlarına göre, kadroların yalnızca yüzde 38'i doldu. Bu durum, özellikle çocuk sağlığı branşında ciddi bir açığı işaret ediyor.

Geçtiğimiz yıllarda da gündeme gelen hekim açığı konusu, Türk Tabipleri Birliği'nden "iyi hal belgesi" alan hekimlerin yurtdışına gitme sayısının artmasıyla daha da belirgin hale geldi. Türkiye'de 100 bin kişiye sadece 228 hekim düşerken, Avrupa Birliği'nde bu sayı 402 iken OECD ortalaması 372 olarak belirlendi. Buna rağmen, Sağlık Bakanlığı'nın 2024 için açtığı kadroların yalnızca yüzde 38'i doldurulabildi.

Özellikle çocuk sağlığı branşında yaşanan kadro boşlukları dikkat çekici. Açılan 1756 kadronun sadece 661'i tercih edilirken, 17 il hiç tercih edilmedi. Çocuk sağlığı alanında ise, randevu sorununun en fazla yaşandığı branş olmasına rağmen kadrolar yine boş kaldı.

İlber Ortaylı'nın Ayasofya sözleri tartışma yarattı İlber Ortaylı'nın Ayasofya sözleri tartışma yarattı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bakanın, hekimleri kamuda ve ülkede tutacak bir strateji gerçekleştirmesi gerekiyor. Uzayan muayene kuyrukları 2024'te de devam edecek gibi görünüyor" şeklinde konuştu. Hekim açığının devam etmesi, sağlık sistemine olan olumsuz etkilerini sürdürmeye devam edebilir.