DÜNYA
Yayınlanma : 01 Kasım 2025 18:17
Düzenleme : 01 Kasım 2025 18:17

Yunanistan, Türkiyenin karşı çıktığı enerji projesini Washingtonun desteğiyle yeniden gündeme getiriyor

Yunanistan, Türkiyenin karşı çıktığı enerji projesini Washingtonun desteğiyle yeniden gündeme getiriyor
Yunanistan, Türkiyenin itirazlarına rağmen enerji işbirliğini yeniden canlandırmak için ABDnin desteğiyle 3 + 1 projesini gündeme getiriyor.

Yunanistan, Güney Kıbrıs, İsrail ve ABD’nin enerji bakanları 6 Kasım’da Atina’da bir araya gelerek önemli bir görüşme gerçekleştirecekler.

ENERJİ İŞBİRLİĞİ GÖRÜŞÜLECEK

Bu toplantıda, 3 + 1 sistemi yeniden masaya yatırılacak. Görüşme, 400’den fazla katılımcının yer alacağı Transatlantik Enerji İşbirliği Ortaklığı Konferansı çerçevesinde düzenleniyor.

PROJE ENGELLERLE KARŞI KARŞIYA

Taraflar, ayrıca Yunanistan ile Güney Kıbrıs arasında önemli bir elektrik hattı olacak Büyük Deniz Bağlantısı projesini de ele alacak. Ancak bu proje, Türkiyenin itirazları ve iki ülke arasındaki mali sorumluluk anlaşmazlıkları nedeniyle ilerleme kaydedemiyor. Türkiye, projenin bölgede uluslararası sular anlaşmasını ihlal ettiğini ifade ederek karşı çıkıyor. Yunan basınına göre, Washington bu tür girişimlere destek vermeye hazırlanıyor.