GÜNDEM
Yayınlanma : 07 Nisan 2026 22:41
Düzenleme : 07 Nisan 2026 22:41

YÖK Başkanı'ndan bomba karar: Yapay zeka ve bilişim alanında yeni programlar açılıyor, bazı bölümler kapanıyor!

YÖK Başkanı'ndan bomba karar: Yapay zeka ve bilişim alanında yeni programlar açılıyor, bazı bölümler kapanıyor!
YÖK Başkanı Özvar, yapay zeka ve bilişim temelli yeni programların açıldığını, iş bulma olanağı düşük bölümlerin kapatılacağını duyurdu. Ayrıca tarımsal teknolojiler alanında yeni programlar ve eğitim çiftlikleri kurulacak.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerde başlatılan dönüşüm çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Özvar, yapay zeka ve bilişim temelli 20'den fazla yeni programın açıldığını ve bu programların öğrencilerden büyük ilgi gördüğünü belirtti. Bu ilginin doğru yolda ilerlediklerinin bir göstergesi olduğunu vurgulayan Özvar, gelecek yıllarda da bu alanda yenilikçi programlar sunmaya devam edeceklarını ifade etti.

TARIMSAL TEKNOLOJİLER ALANINDA YENİ DÖNEM

Özvar, önümüzdeki yıllarda özellikle tarımsal teknolojiler alanında birkaç yeni programın daha sisteme dahil edileceğini duyurdu. Bu programların 2026 yılı itibarıyla bazı üniversitelerde hayata geçirileceğini belirten Özvar, dijital ve akıllı uygulamaların tarım ve hayvancılık sektöründeki önemine dikkat çekti. Yapay zeka ve otonom sistemlerin bu sektördeki kullanımıyla, bu teknolojileri yönetecek yeni elemanlara duyulan ihtiyacın da arttığını sözlerine ekledi.

İŞ BULMA OLANAĞI DÜŞÜK PROGRAMLAR SİSTEMDEN ÇIKARILIYOR

Üniversitelerdeki bazı programların sistem dışına çıkarılması çalışmalarına da değinen Özvar, istihdamla bağı zayıflayan ve mezunlarına yeterli iş bulma imkanı sunamayan programların bu kapsamda değerlendirileceğini açıkladı. Amaçlarının yükseköğretimde erişilebilirliğe zarar vermeden, geleceğin mesleklerine yönelik programları üniversitelere kazandırmak olduğunu vurguladı. Ayrıca, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile yapılan protokolle tarım ve hayvancılık alanında eğitim ve uygulama çiftlikleri kurulacağını, böylece gençlerin bu sektörlerde girişimci olmalarının teşvik edileceğini bildirdi.