Tokat'taki Almus Barajı'nın doluluk oranının yüzde 100'e ulaşması beklenirken, komşu il Amasya'da da taşkın alarmı verildi. Bu durumun bir sonucu olarak, Amasya merkez ve Taşova ilçelerinde eğitime bir gün süreyle ara verildiği duyuruldu.
TAŞKIN ÖNLEMLERİ KAPSAMINDA EĞİTİME ARA
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı tatili nedeniyle zaten kapalı olması beklenen okullar, Amasya merkez ve Taşova ilçelerinde taşkın riskine karşı alınan önlemler çerçevesinde çarşamba günü de tatil edildi. Köprü kıyıları ve kritik noktalarda ise acil müdahale için hazırlıklar yapıldığı bildirildi. Amasya Valiliği'nden yapılan açıklamada, yoğun yağışlar nedeniyle Yeşilırmak ve besleyen derelerde taşkınlar yaşandığı, meteoroloji verilerine göre yağışların süreceği ve Almus Barajı'ndan su tahliyesi yapılacağı öngörüsüyle Yeşilırmak'taki su seviyesinin artacağı belirtildi. Bu kapsamda, kreşlerden liselere kadar tüm eğitim kurumlarında 20 Mayıs Çarşamba günü eğitim yapılmayacağı ifade edildi.
TARIM ARAZİLERİ VE KIRSAL ALTYAPI ETKİLENDİ
Amasya Valisi Önder Bakan, bölgedeki yoğun yağışların tarım arazilerini ve seraları sular altında bıraktığını, ayrıca kırsal altyapıda da hasarlar oluştuğunu dile getirdi. Vali Bakan, devletin tüm kurumlarıyla sahada çalıştığını ve zarar tespit çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. Komşu il Tokat'taki Almus Barajı'nın tam doluluğa ulaşmasının Yeşilırmak'ta su seviyesini ciddi şekilde artıracağı ve taşkın riskini yükselteceği uyarısında bulunan Bakan, vatandaşlardan Yeşilırmak ve dere yataklarından uzak durmalarını istedi. Bölge halkı da endişeyle gelişmeleri takip ederken, vatandaşlardan Üzeyir Taşdemir, "Evleri ırmak kenarında olan arkadaşlarımızın Allah yardımcıları olsun. Umarım korkulan olmaz" şeklinde konuştu. Tokat'ta da benzer bir durum yaşanmakta. Kelkit Çayı'nın taşmasıyla bir köyün sular altında kaldığı, Çedaş Köprüsü'nde ise yıkımın başladığı bilgisi paylaşıldı. Selden etkilenen Havza için ise devlet destek paketleri açıklanarak kredilerin bir yıl faizsiz ertelendiği ve devletin tüm imkanlarıyla bölgede olduğu belirtildi.



