EKONOMİ
Yayınlanma : 13 Ocak 2026 07:17
Düzenleme : 13 Ocak 2026 07:17

Yerli sistem, elektrik hattı hırsızlarını sesinden yakalıyor

Yerli sistem, elektrik hattı hırsızlarını sesinden yakalıyor
TEİAŞ ve Bilkent Üniversitesi, elektrik hattı hırsızlıklarını ses sensörleriyle tespit eden yerli bir güvenlik sistemi geliştirdi ve 2 binden fazla hatta uygulamaya başladı.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) ile Bilkent Üniversitesi, iletim hatlarındaki hırsızlıkları önlemek için Dynamic Acoustic System (DAS) adlı bir yüksek güvenlik hattı güvenlik ve izleme sistemi geliştirdi. Tamamen yerli ve milli imkanlarla devreye alınan sistem, Türkiye genelindeki 2 binden fazla yüksek gerilim hattının tamamında kullanılmaya başlandı.

SESLERİ ANALİZ EDEN SENSÖRLER

Sistem kapsamında yüksek gerilim hatlarına sensörler yerleştiriliyor. Bu sensörler, hat üzerindeki herhangi bir sesi doğrudan algılayabiliyor. Sesleri analiz eden sensörler sayesinde, hat boyunca kullanılan bir tornavida, çekiç veya matkabın sesi bile ayırt edilebiliyor.

ANINDA MÜDAHALE İMKANI

Hırsızlık teşebbüsünü algılayan sistem, koordinatları bölgede görev yapan TEİAŞ saha ekibi ve bölgeden sorumlu güvenlik güçleri ile paylaşıyor. Bu sayede olay yerine hızlı bir şekilde müdahale edilmesi sağlanıyor.