EKONOMİ
Yayınlanma : 07 Mayıs 2026 08:57
Düzenleme : 07 Mayıs 2026 08:57

Vergi paketinde şaşırtan dönüşüm: İhracatçı yerine çiftçi ve üreticiye destek

Vergi paketinde şaşırtan dönüşüm: İhracatçı yerine çiftçi ve üreticiye destek
Meclis'e sunulan vergi paketinde ihracatçı indirimleri kaldırıldı, yerine üretim ve zirai faaliyette bulunanlara yüzde 12,5 kurumlar vergisi oranı getirildi.

Meclise sunulan ve üzerinde yoğun mesai harcanan vergi paketinde, gece yarısı yaşanan bir revizyonla ihracatçıların beklediği indirimler rafa kaldırıldı. Yerine, çiftçiler ve yerli üreticileri kapsayan, üretim odaklı bir vergi düzenlemesi getirildi. Bu ani karar değişikliği, paketin genel gidişatını ve ekonomik öncelikleri yeniden şekillendirdi.

İHRACATÇI İNDİRİMLERİ YERİNİ ÜRETİME BIRAKTI

Torba yasa teklifinin ilk taslağında, imalatçı-ihracatçılar için kurumlar vergisi oranının yüzde 9'a, sadece ihracat yapan firmalar için ise yüzde 14'e çekilmesi planlanıyordu. Ancak, teklifin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında sunulan bir önergeyle bu maddeden tamamen vazgeçildi. Mevcut durumda ihracatçılara 5 puan, imalatçılara ise 1 puan indirimli olarak uygulanan vergi oranlarının (sırasıyla yüzde 20 ve 24) bu şekilde devam etmesi kararlaştırıldı. Bu değişiklik, ihracat odaklı büyüme stratejilerinde bir geri adım olarak yorumlanabilir.

ÇİFTÇİ VE ÜRETİCİYE YENİ VERGİ MAVRASI

İhracatçı indirimlerinden feragat edilmesiyle birlikte, öncelik sanayi sicil belgesine sahip ve fiilen üretim yapan kurumların, yalnızca bu üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına ve zirai üretim yapan kurumların benzer kazançlarına odaklanıldı. Bu kapsamdaki kazançlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 12,5 olarak sabitlendi. Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu'nun da belirttiği gibi, bu düzenleme çiftçiyi ve yerli üreticiyi doğrudan desteklemeyi amaçlıyor. Tolu, ihracatçıların ise kur desteği gibi farklı teşviklerle desteklenmesi gerektiği görüşünü dile getirdi. Kabul edilen bu yeni düzenlemenin önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'nda oylanması bekleniyor.