BİLİM VE TEKNOLOJİ
Yayınlanma : 27 Ocak 2026 06:26
Düzenleme : 27 Ocak 2026 06:26

Uzay çöpleri artık deprem sensörleriyle takip edilecek!

Uzay çöpleri artık deprem sensörleriyle takip edilecek!
Bilim insanları, deprem sensörlerinin artık uzay çöplerini takip edebileceğini keşfetti. Bu yeni yöntem, uzay enkazlarının atmosfere girişini algılayarak uzay güvenliği için önemli veriler sunuyor.

Deprem tespitinde kullanılan sismik sistemler, artık uzay çöplerini takip etme potansiyeli taşıyor. Bilim insanları, Science dergisinde yayımlanan bir araştırmayla, sismik ağların sadece yer sarsıntılarını değil, atmosfere yüksek hızla giren uzay enkazlarının oluşturduğu sonik patlamaları da algılayabileceğini gösterdi.

UZAY TRAFİĞİNE YENİ BİR BAKIŞ AÇISI

Artan uydu ve uzay aracı sayısı düşünüldüğünde, bu gelişme gezegen bilimi ile uzay güvenliği arasında yenilikçi bir köprü kuruyor. Yöntemin temelinde, ses hızını aşan cisimlerin yarattığı akustik şok dalgaları yatıyor. Atmosfere giren bir uzay cismi, hareket ederken güçlü bir sonik patlama oluşturuyor ve bu dalgalar yere ulaştığında sismometreler tarafından kaydedilen düşük frekanslı titreşimlere neden oluyor.

GÜNEY KALİFORNİYA VERİLERİ IŞIĞINDA

Gezegen sismoloğu Constantinos Charalambous ve Johns Hopkins Üniversitesi’nden Benjamin Fernando, ABD'nin güneybatısındaki 100'den fazla yer tabanlı sensörden topladıkları verileri analiz ederek, Nisan 2024'te Çin'in Shenzhou-15 uzay aracından ayrılan parçaların atmosfere girişini geriye dönük olarak inceledi. Bu olay sırasında oluşan şok dalgası, geniş bir alana yayılarak milyonlarca insanın yaşadığı bölgelerden geçti ve sismik ağlarda belirgin izler bıraktı. Uzay enkazlarının takibi genellikle radar ve optik teleskoplarla yapılırken, bu yeni yöntem, enkaz atmosferin üst katmanlarında yanmaya başladığında izini kaybetmeden önce önemli veriler sağlayabilir. Bu çalışma, acil durum ekiplerinin olası düşme alanlarına yönlendirilmesinde faydalı bilgiler sunabilir, ancak bir erken uyarı sistemi olarak tasarlanmamıştır.