1950'ler ve 60'larda Utah, Salt Lake'de yaşayan Mary Dickson, çocukluğu sırasında ABD'nin nükleer silah testlerinin etkilerine maruz kaldı. CNN International'a konuşan Dickson, okul yıllarında nükleer savaş durumunda verilen 'eğil ve korun' talimatının yetersizliğini dile getirdi. O dönemde Nevada'daki nükleer silah testlerinden habersiz olan Dickson, atmosferik testlerden yayılan radyoaktif serpintinin rüzgar yönünde taşındığı bölgede yaşıyordu.

NÜKLEER TESTLERİN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Dickson, tiroid kanserine yakalandığını, ablasının lupus nedeniyle vefat ettiğini, kız kardeşinin bağırsak kanseri teşhisi aldığını ve yeğenlerinin de sağlık sorunları yaşadığını açıkladı. Çocukluk mahallesindeki beş blokluk alanda 54 kişinin kanser, otoimmün hastalıklar, doğum kusurları veya düşüklerle mücadele ettiğini belirtti. Kanserlerinin nedeninin tam olarak bilinmediğini, ancak radyasyon maruziyetinin kanser riskini artırdığının tıbbi olarak kabul edildiğini ifade etti. ABD Çevre Koruma Ajansı'nın, radyasyon maruziyetinin kansere yakalanma şansını artırdığına dair raporuna da değindi.

'RÜZGAR YÖNÜNDEKİLER' OLARAK BİLİNİYORLAR
Nevada test sahasını çevreleyen Arizona, Nevada, Utah, Oregon, Washington ve Idaho eyaletlerinde yaşayan ve radyasyona maruz kalanlar, 'rüzgar yönündekiler' olarak adlandırılıyor. Mary Dickson, Viyana'daki ICAN Nükleer Yasak Forumu'nda yaptığı konuşmada, nükleer silah testlerinden sağ kurtulanlar için savunuculuk yaptığını ve birçok arkadaşının kanserle mücadele ettiğini belirtti. Dickson, nükleer silah testlerinin psikolojik etkilerinin de uzun yıllar sürdüğünü vurguladı.
NÜKLEER ÇAĞ VE TESTLER
Nükleer çağ, 80 yıl önce Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan atom bombalarıyla başladı. 1945 ile 1996 yılları arasında 2 binden fazla nükleer test yapıldı. ABD, Nevada ve Pasifik Okyanusu'ndaki Marshall Adaları'nda; Sovyetler Birliği, Kazakistan ve Arktik Okyanusu'nda; İngiltere, Avustralya ve Kiritimati adasında; Fransa, Cezayir ve Fransız Polinezyası'nda; Çin ise Lop Nur'da testler gerçekleştirdi. ABD Savunma Bakanlığı, nükleer test gazileriyle çalışmaya ve endişelerini dinlemeye kararlı olduğunu açıkladı.


