Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta Karadeniz cephesi son günlerde hareketlendi. Ukrayna, bu kez insansız kamikaze denizaltıları kullanarak bir saldırı gerçekleştirdi ve saldırı anına ait görüntüleri paylaştı.
DENİZALTIYA AĞIR HASAR VERİLDİĞİ İDDİASI
Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın Novorossiysk Limanı'nda bulunan 'proje 636.3' tipi bir denizaltıya insansız deniz araçlarıyla saldırı düzenlendiği belirtildi. Açıklamada, 'Varşavyanka' sınıfı olarak da bilinen denizaltının ağır hasar gördüğü ve kullanılamaz hale geldiği iddia edildi. İnsansız deniz araçlarıyla ilk kez böyle bir saldırının yapıldığı ifade edilirken, denizaltının düşmanın Ukrayna topraklarına saldırmak için kullandığı dört adet Kalibr tipi seyir füzesi fırlatıcısıyla donatıldığı vurgulandı. Varşavyanka sınıfı bir denizaltının maliyetinin yaklaşık 400 milyon dolar olduğu da açıklandı.
RUSYA SALDIRI İDDİALARINI YALANLADI
TASS haber ajansına göre, Rus Karadeniz Donanması Basın Servisi Müdürü Aleksey Rulev, Ukrayna istihbarat servisinin Novorossiysk Askeri Deniz Üssü'nde Karadeniz Donanması’na ait bir denizaltının imha edildiği bilgisini yaydığını belirtti. Rulev, bu bilgilerin doğru olmadığını savunarak, 'Düşmanın insansız su altı aracı kullanarak denizaltıyı sabote etme girişimi başarısız oldu. Novorossiysk Askeri Deniz Üssü koyunda konuşlanmış Karadeniz Donanması’na ait hiçbir gemi veya denizaltı, ne de mürettebatı sabotaj sonucu zarar görmedi ve normal görevlerine devam ediyorlar.' ifadelerini kullandı.
DENİZALTI 'OKYANUSTAKİ KARA DELİK' OLARAK NİTELENDİRİLİYOR
Sualtında çok sessiz ilerlediklerinden dolayı bu tip denizaltılar 'okyanustaki kara delik' olarak da nitelendiriliyor. SBU, saldırıya ait olduğu belirtilen bir görüntüyü de paylaştı.



