Rus işgaliyle Ukrayna, dünyanın en yoğun mayınlanmış ülkesi haline geldi. Ormanlar ve tarlalar patlayıcılarla dolu. Uzmanlar, İngiltere'den daha büyük bir alanı kaplayan bu ölümcül tuzakların temizliğinin, tarihin en zorlu mayın operasyonu olacağını belirtiyor.
PATLAMAMIŞ MÜHİMMAT TEHDİDİ
Rus sınırına 50 kilometreden az mesafedeki Şostka kenti, işgalin başından beri bombardıman ve İHA saldırılarına maruz kaldı. Saldırılar durduktan sonra bile, patlamamış mühimmat görünmez bir tehdit oluşturuyor. Ukrayna'nın dörtte biri, İngiltere'den daha büyük bir alanda, patlayıcılarla kirlenmiş durumda. Şostka ve Sumi bölgesinde yollar, ormanlar ve tarlalar güvensiz. Patlamamış mayınlar ve mühimmat, köylülerin yollarını kapatıyor, çocukların oyun alanlarını ölüm tuzağına dönüştürüyor.
GÜNDELİK HAYATTA ÖLÜM RİSKİ
21 yaşındaki patlayıcı uzmanı Yelyzaveta Kyseliova, The Guardian'a yaptığı açıklamada, “Bir süre önce üzerimizden 40 İHA geçti. Artık bu İHA’lar mayın da bırakabiliyor. Hemen patlamasa bile, her an infilak edebilir” dedi. Birleşmiş Milletler uzmanı Paul Heslop ise Ukrayna'da 1 milyondan fazla mayın bulunduğunu, Rus güçlerinin geri çekilirken birçok bölgeyi tuzaklarla doldurduğunu söyledi. Sadece piyade mayınları değil, araçları hedef alan büyük basınç plakalı mayınlar da kullanıldı. Savaş alanlarında patlamamış top mermileri, roketler ve havanlar da yaygın. Uzmanlar, benzeri görülmemiş büyüklükte ve karmaşıklığa sahip bir temizleme operasyonuyla karşı karşıya.
BİN KİŞİ YARALANDI, 359 KİŞİ ÖLDÜ
Resmi verilere göre, işgalin başlangıcından bu yana mayın ve patlamamış mühimmat nedeniyle yaklaşık bin kişi yaralandı, 359 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında en az 18 çocuk var.



