EKONOMİ
Yayınlanma : 01 Ağustos 2025 13:21
Düzenleme : 01 Ağustos 2025 13:21

Türkiye'nin Türk Cumhuriyetleri'ne ihracatı rekor kırdı

Türkiye'nin Türk Cumhuriyetleri'ne ihracatı rekor kırdı
Türkiye'nin Türk Cumhuriyetleri'ne ihracatı 2025'in ilk yarısında rekor seviyeye ulaşarak 5 milyar doları aştı ve bu durum, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendiğini gösteriyor.

Türkiye ile Türk cumhuriyetleri arasındaki ekonomik ilişkilerde önemli bir gelişme yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'nin Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan'a yönelik ihracatı 2025'in ilk altı ayında 5 milyar 93 milyon 718 bin dolara ulaşarak yeni bir rekora imza attı.

REKOR İHRACATTA EN BÜYÜK PAY KAZAKİSTAN'A AİT

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla önemli bir artış gösteren bu ihracatta en büyük payı Kazakistan aldı. Türkiye, bu ülkeye yılın ilk yarısında 1 milyar 510 milyon 122 bin dolarlık dış satım gerçekleştirdi. Kazakistan'ı 1 milyar 417 milyon 850 bin dolarla Azerbaycan, 931 milyon 604 bin dolarla Özbekistan izledi. Kırgızistan'a 639 milyon 373 bin dolar, Türkmenistan'a ise 594 milyon 769 bin dolarlık ihracat yapıldı. Aynı dönemde bu ülkelerden yapılan ithalat ise 4 milyar 3 milyon 881 bin dolar olarak kaydedildi. Bu durum, Türkiye ile beş Türk cumhuriyeti arasındaki toplam dış ticaret hacminin 9 milyar 97 milyon 599 bin dolara ulaştığını gösteriyor.

SEKTÖREL İHRACAT VERİLERİ

Sektörel bazda incelendiğinde, ihracatta en büyük payı 1 milyar 83 milyon 957 bin dolarla kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve nükleer reaktörler ile bunların aksam ve parçaları aldı. Bu grubu 478 milyon 318 bin dolarla elektrikli makine ve cihazlar, 264 milyon 49 bin dolarla plastik ve mamulleri izledi. Örme giyim eşyası ve aksesuarı ihracatı 263 milyon 907 bin dolara ulaşırken, motorlu kara taşıtları ile bunların aksam, parça ve aksesuarları 235 milyon 93 bin dolarlık dış satım hacmiyle öne çıktı. Bu veriler, Türkiye'nin Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) çerçevesinde yürüttüğü ekonomik iş birliğinin başarılı olduğunu ve bölgesel entegrasyonun güçlendiğini gösteriyor.