Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Türkiye-Suriye arasındaki ticari ilişkilerin canlandığını duyurdu. Kadooğlu, yazılı bir açıklama yaparak Türkiye-Suriye Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi çalışmaları kapsamında Şam Ticaret Odası ve Halep Ticaret Odası ile ayrı ayrı mutabakat zaptı imzaladıklarını belirtti.
TÜRKİYE-SURİYE TİCARİ İLİŞKİLERİNDE CANLANMA
Kadooğlu, TİM Suriye Masası olarak Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı heyetiyle bir araya geldiklerini ve Türkiye-Suriye ticari ilişkileri, bölgesel yatırım konuları ve kurumlar arası iş birliğini değerlendirdiklerini aktardı. 'İki ülke arasında ticari ilişkileri geliştirme konusunda büyük bir istek ve karşılıklı güven mevcut' diyen Kadooğlu, 2011'den sonra fiilen işlemeyen serbest ticaret anlaşmasının yerine daha kapsamlı bir ekonomik ortaklık anlaşması yapılması yönünde Bakanlığın önemli girişimleri olduğunu vurguladı. Türkiye'nin Suriye'ye ihracatının yüzde 49,3 artışla 1,2 milyar doları aştığını ve yılın ilk 7 ayında Güneydoğu'nun payının 500 milyon dolara yaklaştığını açıkladı. Yıl sonuna kadar Türkiye'nin Suriye'ye ihracatının 2 milyar doları, bölgenin ise 1 milyar dolara yaklaşmasını beklediklerini ifade etti.
HUBUBAT SEKTÖRÜ ÖNDE
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Suriye'ye ihracatında yılın ilk 7 aylık döneminde yüzde 41'lik bir yükseliş yaşandığını belirten Kadooğlu, hububat sektörünün toplam ihracatta ilk sırada yerini koruduğunu söyledi. Kimyevi maddeler ve mamulleri, su ürünleri ve hayvansal mamuller ile elektrik-elektronik sektörlerinde de ciddi bir hareketlilik olduğunu kaydetti. 27 Ağustos-5 Eylül 2025 tarihlerinde düzenlenecek 62. Şam Uluslararası Fuarı'na milli stantla katılacaklarını ve bu etkinliğin yatırım fırsatları için önemli bir fırsat sunacağını sözlerine ekledi.



