EKONOMİ
Yayınlanma : 07 Temmuz 2026 01:06
Düzenleme : 07 Temmuz 2026 01:06

Türkiye'nin fıstık ihracatı, İtalyanların ilgisiyle yükseliyor

Türkiye'nin fıstık ihracatı, İtalyanların ilgisiyle yükseliyor
Türkiye'nin fıstık ihracatı bu yılın ilk yarısında 60,8 milyon dolara ulaştı. İtalya, en fazla alım yapan ülke konumunda. Gelecek için umutlar sürüyor.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin verilerine göre, Türkiye'nin fıstık ihracatı, yılın ilk yarısında 60,8 milyon dolara ulaştı. Bu rakam, geçen yılın aynı döneminde 113,3 milyon dolar iken, bu yıl İtalya'ya yapılan 18,1 milyon dolarlık ihracatla birlikte dikkat çekici bir gelişim gösterdi.

İTALYA LİDER, ALMANYA VE KAZAKİSTAN TAKİPTE

Geçen yıl Türkiye, toplamda 94 ülkeye fıstık ihraç ederek 178 milyon 203 bin dolar gelir elde etti. Ancak bu yıl, ilk yarıda fıstık ihracatı belirgin bir düşüş gösterdi. İtalya, 18 milyon 92 bin dolarla en fazla fıstık alan ülke olurken, Almanya 8 milyon 978 bin dolar, Kazakistan ise 5 milyon 993 bin dolarlık alımlarla onu izledi.

ÜRETİMDE ZORLUKLAR VE GELECEK UMUTLARI

Türkiye Fıstık Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Faruk Akbaş, fıstığın yalnızca bir tarım ürünü olmadığını, aynı zamanda binlerce ailenin geçim kaynağı olduğunu vurguladı. Akbaş, geçen yılın kuraklık ve zirai don nedeniyle fıstıkta 'yok yılı' olarak adlandırıldığını hatırlatarak, bu yıl etkili olan olumsuz hava koşullarına rağmen üreticilerin bahçelerinde çalışmalarına devam ettiğini belirtti. Akbaş, 2026 yılında ihracat rakamlarının artırılması için yürütülen çalışmalara da dikkat çekti.