Ticaret Bakanlığı, Libya vatandaşları için yeni bir vize sisteminin 15 Eylül'den itibaren yürürlüğe gireceğini duyurdu. Bakan Ömer Bolat, bu yeni sistemin kolaylaştırıcı, uzun süreli ve çok girişli olacağını belirtti.
YENİ VİZE SİSTEMİ
Bakan Bolat, Libya Ulaştırma Bakanı Muhammed Salim eş-Şehubi ile bir araya gelerek Türkiye-Libya Ortak Çalışma Grubu'nun ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesi ele alındı. Bu yılın ilk 8 ayında karşılıklı ticaretin 3 milyar dolara ulaştığı ve yıl sonuna kadar 4 milyar doları, gelecek yıl ise 5 milyar doları hedefledikleri açıklandı.
EKONOMİK İŞBİRLİĞİ
Tarım, balıkçılık, madencilik ve yenilenebilir enerji alanlarında işbirliği fırsatlarının bulunduğu vurgulandı. 2009 yılından beri yapılamayan Türkiye-Libya Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı'nın bu yılın Aralık ayında yapılması önerildi. Ayrıca, Türkiye-Libya Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi'nin kurulmasına yönelik anlaşmanın kısa süre içinde İstanbul'da imzalanması bekleniyor. Türkiye-Libya Ortak Çalışma Grubu, Libya'daki iç savaştan kaynaklı inşaat sorunlarının çözümünde aktif rol oynayacak.
LİBYA'DA TÜRK FİRMALARI İÇİN FIRSATLAR
Libya Ulaştırma Bakanı Şehubi, iki ülke arasındaki ilişkilerin uzun bir geçmişe sahip olduğunu ve geliştirme çabalarının sürdüğünü belirtti. Haftada 50 uçuşun gerçekleştirildiğini ve yeni seferler için çalışmaların devam ettiğini ifade eden Şehubi, ulaştırma alanında projeler geliştirme arzusunda olduklarını vurguladı. Özellikle petrol alanında Türk firmaları için yeni fırsatların bulunduğuna dikkat çekti. Libya hükümetinin başlattığı 'hayata dönüş' projelerinin bir kısmının Türk firmaları tarafından gerçekleştirildiğini de sözlerine ekledi.



