GÜNDEM
Yayınlanma : 17 Ağustos 2025 14:55
Düzenleme : 17 Ağustos 2025 14:55

Türkiye'de genel tarım sayımı sürüyor

Türkiye'de genel tarım sayımı sürüyor
Türkiye genelinde temmuz ayında başlayan ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK işbirliğiyle yürütülen tarım sayımı devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) alınan bilgilere göre, temmuz ayında başlayan ve tarım politikalarının belirlenmesinde hayati önem taşıyan verilerin toplanmasını amaçlayan genel tarım sayımı devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK işbirliğiyle yürütülen sayım, bitkisel veya hayvansal üretim yapan tüm tarımsal işletmeleri kapsıyor; hane halkı, hane halkı ortaklıkları, şirketler ve kooperatifler bu kapsamda yer alıyor.

SAYIM ÇALIŞMALARI GENİŞ KAPSAMLI

Sayım büroları tüm ilçelerde ve büyükşehir olmayan 51 ilin merkez ilçelerinde kuruldu. Toplamda 973 sayım bürosu faaliyet gösteriyor. İl ve ilçe sayım komiteleri, mülki amirlerin başkanlığında sayım sürecinin koordinasyonunu sağlıyor. Beyan edilen bilgiler, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verileri, nüfus kayıtları, traktör-biçerdöver tescil kayıtları ve kadastro bilgileriyle anlık olarak karşılaştırılıyor. Bu kapsamda toplanan veriler, istatistiki amaçlar dışında kullanılmayacak ve üçüncü kişilerle paylaşılmayacak.

VERİLERİN GÜVENLİĞİ VE KULLANIM AMACI

Toplanan veriler, tarım sektörüne ışık tutmayı amaçlıyor ve hiçbir idari, adli veya askeri makam veya kuruluşla paylaşılmıyor. Çiftçilere ek vergi yükümlülüğü de getirilmiyor. Sayım süresince 5 binden fazla personel görev alıyor. 11-15 Ağustos haftasında günde ortalama 40 binden fazla başvuru yapılmış ve anket doldurulmuştur. Tarım sayımının başladığı günden bu yana 450 binden fazla çiftçiyle görüşülmüş ve bilgileri kayıt altına alınmıştır. Alan çalışmasının yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor ve temel sonuçların 2026'nın ikinci yarısında açıklanması öngörülüyor.