GÜNDEM
Yayınlanma : 24 Aralık 2025 04:16
Düzenleme : 24 Aralık 2025 04:16

Türkiye, Avrupa ile Asya arasında dijital köprü olacak: Bölgenin veri üssü olma yolunda büyük adım

Türkiye, Avrupa ile Asya arasında dijital köprü olacak: Bölgenin veri üssü olma yolunda büyük adım
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 2029'da faaliyete geçecek hiper ölçekli bulut projesiyle Avrupa, Asya ve Orta Doğu arasında dijital köprü olacağını ve bölgenin veri üssü haline geleceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa, Asya ve Orta Doğu arasında dijital bir köprü kuracağını ve bölgesinin veri üssü konumuna geleceğini açıkladı. Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen '2025 TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni'nde konuşan Erdoğan, ülkenin bilim alanında önde gelen ülkeler arasında yer aldığını vurguladı.

BİLİME YAPILAN DEV YATIRIMLAR

Erdoğan, hükümet olarak bilimsel faaliyetleri her aşamada desteklediklerini belirtti. Sadece TÜBİTAK bünyesindeki akademik Ar-Ge Destek Programlarıyla, son 23 yılda 36 bini aşkın projeye 153 milyar lira kaynak tahsis edildiğini açıkladı. Aynı dönemde 415 bin 119 bilim insanına 46,5 milyar lira destek sağlandığını, özel sektörde ise 28 bin 493 projeye 134 milyar liralık kaynak aktarıldığını ifade etti.

TEKNOLOJİDE İVRME YAKALANDI

TEKNOPARK sayısının 2'den 113'e, Ar-Ge merkezlerinin sıfırdan bin 360'a, TEKNOPARK'ı olan illerin sayısının ise 2'den 64'e yükseldiğini kaydeden Erdoğan, Milli Teknoloji Hamlesi ile büyük bir ivme yakalandığını söyledi. Geçtiğimiz eylül ayında düzenlenen TEKNOFEST ile milyonlarca gencin bilimle, teknolojiyle ve inovasyonla buluşturulduğunu ekledi.

2029'DA FAALİYETE GEÇECEK DİJİTAL PROJE

Cumhurbaşkanı, kısa süre önce Türkiye'de ilk kez hiper ölçekli bir bulut bölgesinin kurulmasına yönelik stratejik mutabakat imzalandığını duyurdu. 2028-2029 yıllarında faaliyete geçmesi planlanan bu projeyle Türkiye'nin Avrupa, Asya ve Orta Doğu arasında dijital bir köprü kuracağını ve bölgesinin veri üssü konumuna geleceğini tekrarladı. Erdoğan, yapay zekadan otonom sistemlere, veri depolama merkezlerinden insansız teknolojilere kadar pek çok alanda imrenilen çalışmalara imza atıldığını vurguladı. Törende ayrıca, TÜBA Ödülleri kapsamında 38 bilim insanına, TÜBİTAK Bilim ve Teşvik Ödülleri'ni 11 akademisyene, Uluslararası Akademi Ödülleri'ni Sağlık ve Yaşam Bilimleri kategorisinde iki isme, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri'ni 28 genç akademisyene ve Bilimsel Telif Eser Ödülü'nü 8 hocaya takdim edildi.