Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu tarafından İstanbul'da düzenlenen bir forumda, Türk dünyasından gelen sinemacılar bir araya gelerek kültürel etkileşim ve iş birliği konularını ele aldılar.
TÜRK DÜNYASI SİNEMASININ GELİŞİMİ
Etkinliğe Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Sait Türkhan ve MHP İstanbul İl Başkanlığı Türk Dünyasından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı İsmail Akgöz gibi önemli isimler katıldı. Katılımcılar, konuşmalarında Türk dünyası sinemasının geleceğine dair önemli mesajlar verdiler. Menderes Demir, forumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, organizasyonun temel amacının Türk topluluklarının sinema aracılığıyla kültürel bağlarını güçlendirmek olduğunu belirtti. Demir, ortak tarih, dil ve kültüre sahip toplulukların sinema üzerinden kuracakları diyaloğun hem geçmişi hatırlatacağını hem de geleceği birlikte inşa edeceğini vurguladı. Gagauzya, Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İran, Bulgaristan, Kazakistan ve Kırgızistan dahil olmak üzere 10 farklı ülkeden sinemacıların katılımıyla gerçekleşen forum, Türk dünyasında sinema alanındaki kültürel etkileşimi ve iş birliğini artırmayı hedefledi.
PANELDE SİNEMANIN FARKLI BOYUTLARI ELE ALINDI
Forum kapsamında iki ayrı panel düzenlendi. İlk oturumda, Sinema Oyuncuları Meslek Birliği Başkanı ve Türk Dünyası Sinemacılar Birliği Kurucu Heyet Başkanı Renan Bilek, Uluslararası İpek Yolu Film Festivali Direktörü Feza Sınar ve araştırmacı gazeteci, belgesel yönetmeni İsmail Kahraman konuşmalar yaptı. Bu oturumun moderatörlüğünü Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lokman Zor üstlendi. İkinci oturum ise Amasya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazan Kahraman'ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Bu bölümde, Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Kasap “Kıbrıs’ta Sinema”, Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Türten “Türk Sinemasının Geleceğinde Yapay Zeka” ve Azerbaycanlı senarist, tiyatro ve sinema eleştirmeni Ameliya Ömerova ise “Azerbaycan Sinemasında Tarihin İzleri ve Kültürel Öğeler” başlıklı sunumlarını sundular.
FİLMLER İZLEYİCİYLE BULUŞTU
Etkinlik, bu yıl 10'uncusu düzenlenen Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Yarışması'ndan kesitlerin yer aldığı “Geçmişten Günümüze” adlı tanıtım filminin gösterimiyle devam etti. Program, yönetmenliğini Yavuz Selim Taşçıoğlu'nun yaptığı “Vira” ve Erturan Najafi Gol'ün yönettiği “Nowruz” adlı belgesel filmlerin gösterimiyle sona erdi.



