EKONOMİ
Yayınlanma : 07 Mayıs 2026 19:22
Düzenleme : 07 Mayıs 2026 19:22

Türk dünyası mali denetimde tek çatı altında buluşuyor: Yeni Birlik geliyor!

Türk dünyası mali denetimde tek çatı altında buluşuyor: Yeni Birlik geliyor!
KGK ve Azerbaycan Denetçiler Odası, Türk dünyasında finansal raporlama ve denetim standartlarını uyumlaştırmak amacıyla 'Türk Devletleri Muhasebeciler ve Bağımsız Denetçiler Birliği'ni kuruyor. Birlik, 16 Eylül 2026'da Bakü'de resmiyet kaza

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) ile Azerbaycan Denetçiler Odası, Türk dünyasında finansal raporlama ve denetim standartlarını ortak bir zemine oturtacak dev bir adım attı. Ankara'da 27-30 Nisan 2026 tarihlerinde gerçekleşen ikili görüşmeler neticesinde, "Türk Devletleri Muhasebeciler ve Bağımsız Denetçiler Birliği"nin kurulması konusunda fikir birliğine varıldı. Bu birlik, bölgede finansal şeffaflığı ve güveni artırmayı hedefliyor.

KURUMSAL İŞ BİRLİĞİ VE STANDART UYUMU

KGK'nın uluslararası iş birliği yetkisi kapsamında yürütülen görüşmelerde, bağımsız denetimi güçlendirecek kritik başlıklar masaya yatırıldı. Azerbaycan heyeti ile yapılan istişarelerde, bağımsız denetçi yetkilendirme süreçleri, kalite inceleme ve gözetim metodolojileri, Türkiye Denetim Standartları (TDS) ile Uluslararası Denetim Standartları (UDS) arasındaki uyum mekanizmaları ve denetim sektörüne özgü disiplin uygulamaları gibi konularda derinlemesine tecrübe paylaşımı yapıldı. Bu kapsamlı iş birliği, Türk devletleri arasındaki denetim profesyonellerinin bilgi ve deneyimlerini bir araya getirecek.

RESMİ KURULUŞ VE GELECEK VİZYONU

Türk Devletleri Muhasebeciler ve Bağımsız Denetçiler Birliği'nin resmi kuruluş tarihi de netleşti. Birlik, 16 Eylül 2026 tarihinde, Azerbaycan Denetçiler Odası'nın 30. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde Bakü'de görkemli bir törenle hayata geçirilecek. Bu oluşum, üye devletlerin denetim otoritelerini tek bir çatı altında toplayarak bölgesel bir standartlar zemini oluşturacak. Kurulacak ortak platformlar aracılığıyla blok zinciri ve veri analitiği gibi ileri teknolojilerin denetim süreçlerine entegrasyonu sağlanacak. Türkiye, bu stratejik oluşumda hem mimari hem de işletme anlamında öncü rol üstlenerek, İstanbul Finans Merkezi'nin de desteğiyle bölgede güvenli bir liman vizyonunu pekiştirecek.